До 50 000 лв. глоба (каквото и да означава „до“) ще плати изпълнителят на ремонтните дейности по столичната ул. „Солунска“ заради прерязани корени на три дървета, съобщават на страницата си във Фейсбук „Зелени решения за София“.

За дървесната растителност в София, както знаем, отговорност носят специалистите от дирекция „Зелени системи“. Те са констатирали сериозни нарушения в кореновата система на три от липите на „Солунска“, които могат да доведат до изсъхването им.

Колко точно ще трябва за плати фирмата изпълнител на ремонтните дейности, предстои да разберем. Припомняме, че през 2014 г. за отсечен по негови думи „млад, двуметров дъб, изсъхнал“, пенсионер-инвалид бе глобен 80 лева.

Трите липи с прекъснати части от кореновата система ще бъдат обект на специални наблюдения и грижи от страна на експертите-лесовъди от „Зелени системи“ и при евентуално изсъхване ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат засадени нови едроразмерни дървета.

Само на сто метра от липите, след като от началото на ремонта на площад „Славейков“ вече бяха отсечени 7 изсъхнали дървета, още поне едно или две вероятно ще бъдат сполетени от същата участ. Работници от обекта обясниха пред „Площад Славейков“, че с тежките камиони и багери е трудно да се маневрира между дърветата, колкото и да внимават водачите им.

В момента от посадените преди почти сто години 35 дървета на „Славейков“ са останали 18. От Общината обещават след края на ремонта дърветата да са повече, отколкото са били преди. Още не е ясно дали повече от 35, или повече от 25.

Площад Славейков