Турция продължава тенденцията към силен икономически растеж и основите на икономиката й са здрави, заяви за местни медии новият финансов министър на Турция Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс.

Опасенията във връзка с независимостта на централната банка нараснаха, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за финансов министър своя зет Албайрак, което подкрепи очакванията, че президентът, който сам се нарече "враг на лихвите", ще се опита да окаже по-голямо влияние върху монетарната политика.

Турската лира поевтиня тази година, като изгуби една пета от стойността си спрямо американския долар, заради опасенията, че централната банка не може да овладее нарастването на двуцифрената инфлация, докато Ердоган нееднократно призова за намаляване на лихвите.

Албайрак, който е в Аржентина за среща на Г-20, каза, че сегашната политика на правителството има за цел поддържане на разумна фискална политика, стабилен растеж на кредитите, извършване на структурни реформи и заздравяване на рамката на паричната политика на Турция.

"Турската икономика продължава тенденцията на силен икономически растеж. Икономическите ни основи са здрави и перспективите ни са обещаващи", каза Албайрак.