Първи ден на траур в Гърция, след като пожари изпепелиха цели райони край Атина. Огненият ад отне живота на поне 80 души, по последни данни пострадалите са близо 190, но властите продължават да издирват десетки изчезнали хора, сред които и деца.

Претърсват се изгорелите хиляди къщи. Появи се и специален сайт за издирване на хора, които са в неизвестност след стихията. Само за няколко часа в него вече фигурират снимките и данните на 35 души. Те са предимно от Мати и Рафина - местата, които пострадаха най-сериозно и най-голям брой от жертвите са именно оттам. 

Официални данни колко хора се водят в неизвестност до момента няма. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина.

Стихията се разрази в понеделник следобед, а пламъците се разпространиха много бързо заради силния вятър, който е достигал пориви от 100 км/ч и наженения въздух.

Финландски турист разказа пред Нова тв, че въздухът е бил толкова горещ, че косите на хората са били на път да пламнат. Затова и повечето хора в потърпевшите райони са потърсили спасението си в морето, където чакали с часове спасителни лодки. 

"Всичко стана ненадейно, единственият ни шанс беше да влезем в морето и там оцеляхме. Всичко стана за около 3-5 минути", разказа пред бТВ българинът Съби Кисьов, който живее в Мати от години и е сред успелите да се спасят от стихията.

В Мати почти няма оцелели къщи. Навсякъде има разтопени части от автомобили. Българите в Мати са 7-8, всички са се спасили и са добре.

"Трудно беше с дишането, защото вятърът духаше срещу нас", разказа още Кисьов и допълни, че хора са намерили смъртта си на брега, други скачали от скалите, когато огънят ги застигал. 

Никой не излизаше от водата, единственото спасение беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки. Качваха ни по десетина души, а навътре ни чакаше друга по-голяма лодка.

Консулът на България в Атина Васил Иванов съобщи за бТВ, че освен настанената в болница българка Елена Иванова нашите власти нямат данни за други пострадали сънародници. Но се обърна с призив:

"Умоляваме всички български граждани, които се намират в районите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството, за да получим информация, ако има друг пострадал български гражданин, и да окажем необходимото съдействие."

В българското посолство в Атина са се обаждали на отворените телефони хора, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването в региона, каза още Иванов пред Нова тв. 

Има и информация за задържан български граждани преди пет дни в района на Серес, но няма общо с пожарите от понеделник.

Още вчера премиерът на Гърция Алексис Ципрас съобщи, че е започнало и разследване за умишлен палеж, който е довел до горските пожари, застигнали населените места край Атина. САЩ са обещали да предоставят дронове, които да подпомогнат гръцките властти в разследването, стана ясно още от думите на Ципрас, разпространени от световните агенции и местни медии.