Истанбулската конвенция не съответства на конституцията, което означава, че България няма да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие. Това ще е резултатът от произнасянето на Конституционния съд (КС), който днес ще гласува, че документът противоречи на основния ни закон, разкри вестник "Сега", който се позовава на свои източници от съда.

Според разследването на изданието, решението ще бъде взето с гласовете на 8 конституционни съдии. Останалите четирима не са били съгласни с тезата на мнозинството и ще пишат особени мнения.

Според запознати в мотивите фигурира, че конвенцията не съответства на конституцията, че понятията в нея са неясни, а при евентуалната й ратификация те биха надделели над тези в българското законодателство. Така се погазвал принципът на правовата държава.

Докладчик по делото е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, а при обсъждането са се изказали единствено хората, които подкрепят ратификацията на конвенцията, разкрива "Сега". Заседанието е продължило едва час. 

Международният договор, приет в Истанбул на 11 май 2011 г., е подписан от страната ни през април 2016 г. В сила е дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. Все още не са я ратифицирали Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания. Русия и Азербайджан изобщо не са подписали конвенцията. 

В България Истанбулската конвенция се превърна в ябълка на раздора - раздели кабинета, ВМРО започна кампания срещу "третия пол", а особено яростни срещу приемането й бяха БСП и Българската православна църква.