С писмо, което може да бъде определено буквално като "кърваво", лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отговори на апела на служебния премиер Георги Близнашки ПЕС да подкрепи номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат в Еврокомисията.

В сряда Близнашки изпрати до Станишев писмо, с което призовава евродепутатите на ПЕС да гласуват "за" Георгиева, която бе издигната от кабинета за върховен представител на ЕС по външната политика и зам.-шеф на ЕК. Всъщност, това бе първото решение на това служебно правителство.

В своя отговор обаче Станишев говори за номинацията на Георгиева като за направена "на тъмно", намеква за липсата на качества у нея да води тежкия дипломатически ресор и предлага сделка на Близнашки - ако ПЕС, а не ЕНП получи поста (каквито са досегашните заявки), то българското правителство да подкрепи италианската номинация - външната министърка Федерика Могерини. Ако е обратното - то социалистите щели да дадат рамо на Георгиева.

Станишев хвърля камък и в градината на "Дондуков" 2 - намеквайки за подривна дейност от страна на президентството. 

Не "кой", а "защо"

В началото бившият лидер на БСП припомня номинирането на Меглена Кунева за първи български комисар в неговия мандат като премиер през 2007 г. Тогава, се бил ръководил от националния интерес и правителството взело решение да я излъчи, "независимо че беше представител на по-малкия коалиционен партньор в управлението – НДСВ, както и на семейството на либералите в Европа".

"Сега в медиите се акцентира на въпроса „кой?”, а не „защо?” и „какво?” би направил за страната ни бъдещият еврокомисар", възмъщава се Станишев, правейки препратка към емблематичния за кабинета му - този на Пламен Орешарски въпрос #КОЙ назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Вече неколкократно видни партийни функционери от БСП поставят под съмнение качествата на Кристалина Георгиева като дипломат. Същото прави и в писмото си Станишев.

"Убеден съм, че гражданите на Република България биха искали да знаят и вижданията на г-жа Кристалина Георгиева по основните предизвикателства, с които ЕС се сблъсква на международната сцена - от политиката на разширяване и добросъседство, през кризите и конфликтите в Украйна и Близкия Изток, както и отношенията на ЕС със САЩ, Русия, Китай и редица други въпроси", хвърля ръкавицата Станишев.

Сделка или не?

Лидерът на ПЕС припомня и за т.нар. квотен принцип при разпределението на високите постове в Брюксел, както и че за момента позицията, за която Георгиева е номинирана е по-вероятно да бъде дадена на социалистите, а не на ЕНП.

И предлага:

"Ако се вземе политическо решение постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник". 

Обаче:

"Ако, обаче, постът бъде предложен на ПЕС, то тогава ще очаквам от Вас в духа на горепосочените принципи и на постигането на политически баланс, като министър-председател на Република България, да подкрепите силната кандидатура на европейските социалисти. Известно Ви е, че премиерът на Италия г-н Матео Ренци номинира с официално писмо до председателя на ЕК за този пост г-жа Федерика Могерини, която се ползва с широка подкрепа".

При реализирането на втория вариант Станишев бил готов на диалог, "макар и малко закъснял", "за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата ЕК".

Тежък политически скандал

На финала Станишев припомня каква по конституция е основната мисия на служебното правителство - произвеждането на свободни и честни избори.

"Затова буди тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взе решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Вие лично отстоявате публично", обръща се лидерът на ПЕС към Близнашки.

Лидерът на ПЕС съзря и конспирация от страна на президента Росен Плевнелиев. 

"Дълбоко смущаваща е информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът "Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство. Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство", заключва той.

"Въпреки това, отново съм готов за диалог, за да потърсим заедно най-доброто за България решение. В духа на добрите европейски практики, както аз, така и цялото ни общество, очакваме да чуем от бъдещия еврокомисар неговите виждания за бъдещето на Европа и България, както и за потенциалните ползи за страната ни като пълноправен член на ЕС", завършва писмения си отговор Станишев.

Пълен текст на писмото можете да прочетете тук.