"В Пловдив се случи същото и аз не мога да разбера защо нашето общество, така, не прие, че един клошар е възможно да заспи там и да запали такава сграда."

Така зам. вътрешният министър Стефан Балабанов коментира недоверието на обществото по повод случая в Пловдив, при който бяха запалени тютюневите складове. Тогава разследващите обясниха, че основната версия е, че палежът е извършен от клошар. Извършителят беше и осъден. 

По повод пожара на царските конюшни в София преди дни вече има иронични подмятания в социалните мрежи, че най-вероятно и сега ще се окаже, че са подпалени от клошар.

На напомнянето, че обществото не вярва на версията за клошаря, защото става дума за обекти, към които има сериозни бизнес интереси, Балабанов отговори:

"Разбира се, че има огромни интереси и апетити, но ние работим точно, с факти, данни, експертизи, не мога да правя свободни разкази по картинки."

Балабанов благодари на пожарникарите, които са се справили перфектно с тежката ситуация при пожара в царските конюшни. Той не знаеше дали някоя от сградите там е собственост на МВР и обясни, че управлението на собствеността не е в ресора му.

"Най-важното е, че колегите спасиха имота до голяма степен. Не предоставиха възможност да се разгорят пламъците. Ще разследваме дали пожарът е умишлен или не. Не бих искал още в началото, в понеделник, да тръгнем с клюките от фейсбук за клошари и не знам какво", каза още Балабанов.

Той обясни, че е възможно пожарът да е умишлен, но е възможно да се е получило и късо съединение.

"Ако е умишлен палеж, е въпрос на доказане. Не може да се каже от вчера за днес  - да, това е умишлен палеж. Има електричество, има други възможности, има дори гръмотевици. Да не предопределяме дали пожарът е умишлен или не", обясни Балабанов.

Запитан защо хората нямат доверие в МВР, той отговори:

"Как да имат доверие, като непрекъснато се сее омраза от политиците... Чудя се да не би нашата кауза да не е България, да не би да е Сомалия."