ПЕТЪР ДИМИТРОВ

За любителите на английския футбол лятото винаги е дълго - дори когато има световно или европейско първенство. Всичко се променя и придобива друг смисъл със старта на Висшата лига. А днес започва 23-тият поред сезон в Англия с марка Премиършип.

Летвата е вдигната още по-високо поради ред причини. Миналият шампионат ни предложи най-вълнуващата надпревара за титлата може би в цялата история на Висшата лига. Четири отбора се бореха за отличието до заключителните кръгове, като почти всяка седмица в епилога лидерът се сменяше. Накрая със златните медали ликува "Манчестър Сити". "Манчестър Юнайтед" пък за първи път бе големият неудачник, което задължава "червените дяволи" да се върнат в спора за титлата.

През годините винаги се е говорело за топ 4 в Англия, но напоследък това се промени. Часове преди вълнуващото ново начало, ви представяме топ 5 на фаворитите за титлата с техните трансфери до момента - и в двете посоки. И по няколко думи за останалите. Правим уговорката, че до края на трансферния период има много време и тепърва се очаква "трафик" на футболисти към и от Албиона.

"Манчестър Сити"

Миналогодишните шампиони са необичайно тихи на трансферния пазар, а все пак бяха наречени „шумните съседи”. "Гражданите" взеха играчи „само” за 52 млн. паунда, като сред тях липсват гръмки имена. Може би най-сетне разумът се е настанил на стадион „Етихад”, или пък причината е друга. Не че "Сити" се нуждае от нови звезди в страхотния си състав.

Иначе от години това е клубът с най-балансиран отбор в Англия и неслучайно "небесносините" спечелиха две от последните три шампионски титли. Мениджърът Мануел Пелегрини не продаде никой от основните си играчи, а взе по-скоро силни резерви, които да дадат широчина на състава в дългия сезон с битки на няколко фронта. И тази година "гражданите" ще са някъде около челото, но вече е време и за пробив в Европа - именно това ще бъде приоритетът.

Взети:

Фернандо (от "Порто") - 12 млн. паунда
Вили Кабайеро ("Малага") - 4,4 млн.
Бруно Суколини ("Расинг") - 1,5 млн.
Елиаким Мангала ("Порто") - 32 млн.

Общо: 51,9 млн.

Продадени:

Гарет Бари (в "Евертън") - 2 млн.
Джак Родуел ("Съндърланд") - 10 млн.

Общо: 12 млн.

Баланс: - 39,9 млн.

"Ливърпул"

През миналия сезон "Ливърпул" бе страшно близо до титлата, но пак остана с празни ръце. Клубът е изправен пред предизвикателство, след като се раздели с най-добрия си играч - Луис Суарес, който предпочете да продължи в "Барселона". А и лидерът Стивън Джерард е в залеза на кариерата си. Летните, предимно периферни покупки на мениджъра Брендън Роджърс, може и да не компенсират липсата на уругвайския голаджия, а и през този сезон "Ливърпул" се завръща в Шампионската лига.

"Ливърпул" срази "Борусия" (Дортмунд) с
4:0 без напрежение преди броени дни

Което утежнява графика. Топ 4 е минималната цел пред тима на Роджърс - както обикновено. Независимо къде се е класирал в края на сезона обаче, "Ливърпул" ще продължи да радва с красивия си и резултатен футбол, поне така беше миналия сезон.

Взети

Рики Ламбърт ("Саутхемптън") - 4 млн.
Адам Лалана ("Саутхемптън") - 25 млн.
Емре Кан ("Байер" Леверкузен) - 10 млн.
Лазар Маркович ("Бенфика") - 20 млн.
Деян Ловрен ("Саутхемптън") - 20 млн.
Дивак Ориги ("Лил") - 10 млн. (Заб.: пратен под наем обратно в "Лил")
Алберто Морено ("Севиля") - 12 млн.

Общо: 100 550 млн.

Продадени:

Луис Суарес ("Барселона") - 75 млн.
Конър Коуди ("Хъдърсфийлд") - 500 000
Пепе Рейна ("Байерн") - 2 млн.

Общо: 77,5 млн.

Баланс: - 23,05 млн.

"Челси"

На Моуриньо рядко може да му се вярва, защото е доказан хитрец и дори манипулатор. Но бе прав за миналия сезон - че "Челси" нямаше сили да се пребори за титлата. Това бе продиктувано от небалансирания състав. Този сезон обаче не е така. Тимът се подсили с класни попълнения през лятото и може да погледне по-смело към титлата. Проблемите в атака бяха решени със замах - "сините" купиха звездата на "Атлетико" (Мадрид) Диего Коста, който сякаш е роден за нападател на "Челси" (по-точно на "Челси" на Моуриньо), и Сеск Фабрегас от "Барселона".

Новото ударно нападение на "Челси" - Диего Коста и Дидие Дрогба

Върнаха си Дидие Дрогба. На вратата ще застане игралият при "дюшекчиите" допреди няколко месеца Тибо Куртоа - един от най-добрите вратари в света. Единствените въпросителни около "Челси" са в защита, но до затварянето на трансферния прозорец има много време. "Челси", заедно с "Ман Сити", е най-големият фаворит за титлата, особено с треньор специалист в печеленето на дълги маратони, какъвто е Специалния.

Взети:

Сеск Фабрегас ("Барселона") - 30 млн.
Диего Коста ("Атлетико" Мадрид) - 32 млн.
Филипе Луис ("Атлетико" Мадрид) - 16 млн.
Дидие Дрогба ("Галатасарай") - свободен трансфер

Общо: 78 млн.

Продадени:

Давид Луис ("Пари Сен Жермен") - 50 млн.
Демба Ба ("Бешикташ") - 4,7 млн.
Ромелу Лукаку ("Евертън") - 28 млн.

Общо: 82,7 млн.

Баланс: + 4,7 млн.

"Арсенал"

Старата слабост да губят важните дербита, провали "артилеристите" миналия сезон. Този сезон обаче "Арсенал" се подсили със сериозни и най-вече опитни играчи и загърби дългодишната стратегия да купува предимно млади таланти. Миналото лято Венгер поразчупи малко тенденцията с Месут Йозил, сега взе Алексис Санчес от "Барса", а до края на август има още време. Да, продаде капитана си Вермален на каталунците, но този "Арсенал" има шанс да се намеси по-сериозно и най-важното - по-дълго, в борбата за титлата. 

Взети:

Алексис Санчес ("Барселона") - 30 млн.
Матю Дебюши ("Нюкасъл") - 12 млн.
Давид Оспина ("Ница") - 3,2 млн.
Калъм Чеймбърс ("Саутхямптън") - 11 млн.

Общо: 56,2 млн.

Продадени:

Йоан Джуру ("Хамбургер") - 2,5 млн.
Томас Вермален ("Барселона") - 15 млн.
Сеск Фабрегас ("Челси" - през "Барселона", Арсенал получи добър процент от трансфера) - 5,6 млн.
Карлос Вела ("Реал Сосиедад" - последен транш) - 12 млн.

Общо: 35,1 млн.

Баланс: - 21,1 млн.

"Манчестър Юнайтед"

Всички на „Олд Трафорд” искат да забравят миналия сезон. На "Юнайтед" най му отива да бъде воден от силна, авторитарна фигура, каквато бе сър Алекс Фъргюсън, а такава е и Луис ван Гаал. Още в летните контроли се усети промяната в климата, а отборът отново заигра динамично и агресивно. А и някак с лекота, което също бе отличителна черта на този тим дълги години.

"Добре дошли във Ванчестър".
С такива транспаранти осъмна Манчестър преди дни...

Проблеми обаче не липсват - "Юнайтед" взе само две попълнения през лятото, били те и класни - особено така нужният разиграващ халф Андер Ерера. Но му трябват още централни защитници, поне по един халф и нападател. Трудно е да се повярва, че "червените дяволи" от седми миналия сезон ще се върнат отново на върха, но място в топ 4 е задължително и постижимо за тях. Поне така изглежда сега.

Взети:

Андер Ерера ("Атлетик" Билбао) - 29 млн.
Люк Шоу ("Саутхямптън") - 27 млн.

Общо: 56 млн.

Продадени:

Александер Бютнер ("Динамо" Москва) - 4,4 млн.
Патрис Евра ("Ювентус") - 1,2 млн.
Бебе ("Бенфика") - 2,2 млн.

Общо: 7,8 млн.

Баланс: - 48,2 млн.

Останалите

Извън топ 5, за място в челото и евротурнирите ще се борят традиционно амбициозните "Тотнъм" и "Евертън". На „Уайт Харт Лейн”, както винаги, пристигнаха много нови попълнения, предимно класни, а и нов мениджър в лицето на наставника на хита на миналия сезон "Саутхямптън" - Маурисио Почетино.

"Тотнъм" в жълто - и това го има.
По-важното за феновете на "шпорите" е да я има радостта след вкаран гол
 

В синята част на "Ливърпул" направиха голям удар, като взеха за постоянно Ромелу Лукаку от "Челси", а и запазиха състава си. С тези два отбора се формира своеобразен топ 7 на Англия, който трудно може да бъде достигнат от останалите отбори. Просто бездната във финансовите възможности на богатите и бедните във Висшата лига е огромна.

Тази година се очаква по-стабилно представяне от "Астън Вила", "Уест Хем" и "Нюкасъл". Първите два отбора се бореха да не изпаднат миналия сезон, а третият се срина през втората част на кампанията, а имаше шанс дори за топ 4 в началото. Осмият през май "Саутхемптън" разпродаде почти целия си отбор и задачата пред новия мениджър Роналд Куман е много трудна, макар и на пръв поглед ясна - да класира "светците" по-нагоре от 18-о място.

Новаците "Лестър", "Куинс Парк Рейнджърс" и "Бърнли" по презумпция в първия си сезон в елита се борят за оставане в него, но много рядко в Англия и трите новака изпадат веднага. Много е трудно обаче да се прогнозира кои измежду десетината „заподозряни” ще напуснат Висшата лига през май следващата година, защото винаги е интересно и в долната част на таблицата. Понякога дори повече, отколкото е на върха.