Налагането на санкции за лична употреба на марихуана противоречи на конституцията на Грузия. Това е решението на Конституционния съд в страната, с което се анулират глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис. Мотивът на съдиите - става дума за правото на гражданите на "лично развитие".

Конституционните съдии обаче потвърждават, че отглеждането и продажбата на марихуана трябва да останат под ударите на закона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Досега личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, или около 500 лари. Грузинският конституционен съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява "заплаха за трето лице" или когато извършва в "образователни учреждения и някои обществени пространства".

Решението идва, след като през май в столицата Тбилиси имаше многохилядни протести срещу полицейски акции в грузински нощни клубове. Въоръжени униформени тогава нахлуха в две известни нощни заведения и арестуваха 8 заподозрени в наркотърговия. Недоволството от несъразмерната според демонстрантите сила, проявена от силите на реда при операциите, прерасна в искания за легализиране на леките наркотици, после и за смяна на правителството, отбеляза тогава в. "Комерсант". Заради съпротива срещу действията на органите на реда тогава бе арестуван и Зураб Джапаридзе, лидер на партията "Нов политически център - Гирчи", обявила се за пълно легализиране на леката дрога. По-късно той и други задържани бяха освободени срещу глоби.