Гръцката пристанищна полиция съобщи днес, че е извадила още два трупа от морето след пожарите в Атика миналия понеделник (23 юли), съобщават местните медии.

С това жертвите стават общо 93, а безследно изчезналите са 25. Предполага се, че някои от тях може да са между 28 трупа, които още не са идентифицирани.

Министерството на инфраструктурата е регистрирало 1 046 изгорели къщи от общо 3 676 в района.

Правителството на крайнолевия министър-председател Алексис Ципрас, което се крепи на съвсем крехко мнозинство в парламента, е изложено на яростни политически атаки от опозицията и на бушуващо обществено недоволство.

"Ципрас беше млад и безотговорен, днес е разрушителен и циничен", заяви днес лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис.

Ципрас миналата неделя заяви, че поема политическата отговорност за неуспешните спасителни работи по време на пожарите, най-смъртоносните в Европа след 1900 г. Все по-често на улицата и в парламента се чуват призиви за оставката му и за съдебна отговорност.

Ципрас с военни и гражданска защита в изгорялото село Мати. Снимка АП / БТА

От вчера в заглавията на медиите са признания на министри, че са знаели, че огънят е взел жертви още в понеделник вечер, но са крили това по време на правителствено заседание, което е предавано пряко.

“Оставиха народа да гори”, свидетелстват жители на опожарените райони, които панинически са бягали в морето, докато огънят, раздухван от бурни ветрове, е стеснявал обръча си около тях откъм сушата. Пожарникарите се успели да стигнат навреме до малцина, други са били спасени от преминаващи в морето кораби.

Бдение пред парламента на атинския площад "Синтагма" в памет на загиналите в пожарите. Снимка АП / БТА

Ципрас посети най-силно пострадалото от пожарите селце Мати едва вчера, седмица след огнения ад. Медиите писаха, че е отишъл там “като крадец”, и е постоял час.

Днес Мицотакис , който е лидер на главната опозиционна партия, дясноцентристката “Нова демокрация”, поиска оставката на министър-председателя в рядко остра реч.

“Не мога да схвана какво значи политическа отговорност без нито една оставка. Оставката е също акт на лична отоговорност”, каза Мицотакис.

“Ще направя всичко да понесат отговорност”, добави той. “Като водач на опозицията ще направя всичко, за да се определят и понесат отговорностите. Гърците не се задоволяват с това досега. Искат да се направи, каквото трябва, за да не преживяваме пак такава трагедия”.