Психиатърът д-р Николай Михайлов коментира пред бТВ Истанбулската конвенция и решението на Конституционния съд да я признае за противоконституционна.

"В тази конвенция не става ясно докрай кое лице е жена, каквото и да говорим. Дали жена е жената или жена е това лице, което се преживява интимно, субективно като жена", обясни Михайлов.

Според него конвенцията сама по себе си представлява програма за джендърно превъзпитание  и "предполага едно усилие да се ревизира традиционния образ на жената като свързан с проблема на насилието"

"Това понятие джендър, което уплаши мнозина с основание, то е двусмислено, произведено от една ясна идеология, която може да бъде проследена, проучена и разбрана", каза Михайлов.

Според него тази конвенция е потребна, за да попадне в сферата на образованието, където ще се извърши тази "фундаментална идеологическа трансформация на женския образ"

"Съпротивата продължава да се усилва. Около защитата беше твърде много активизирано ЛГБТ обществото. Това общество е спонсорирано от всички големи корпорации, те правят отчисления да го финансират", убеден е Михайлов.

Според него спонсори на ЛГБТ обществото са "Фейсбук, Амазон, големите фондации на Сорос".

"Никой не оспорва те да бъдат равнопоставени. Истанбулската конвенция не е необходима, за да защити жената. ЛГБТ не е женска организация, тя защитава правото на всяко човешко същество да избере пола си. Ако тази неяснота бъде въведена в законодателната теория и практика на България, конституционната идентичност ще бъде разколебана", каза още Михайлов.