Светът на модата всъщност е доста грозен, ако съдим по иска, подаден от група топмодели в съд в Манхатън, за който съобщава New York Post. Според него красивиците са били подлагани на терор от известни агенции като Wilhemina, Next, Elite и Click - на някои от тях било наредено да се подложат на операции за по-слаби бедра, да се ходят на унизителни седмични претегляния и дори да се откажат от неизвестните си приятели и да започнат да излизат със знаменитости - актьори, спортисти и др. Посещението при дерматолог и оперативните корекции не са подлежали на обсъждане.

"Няма нищо прекрасно в начина, по който модната индустрия в Ню Йорк се отнася към моделите си. Обвиняемите - едни от най-големите и най-мощни модни агенции в света - системно са се възползвали от моделите, за които твърдят, че представляват, като неправомерно са отклонявали милиони долари от произведената от тях стойност за себе си", се казва в иска.

В действителност агенциите са контролирали всеки един аспект от живота им. Сред ищците - представени като жертви на индустрията, са имената на Ванеса Перон, Марсел Алмонте, Карина Вретман, Елени Тимас, Мелиса Бейкър, Греция Паломарес и мъжкия модел Алекс Шанклин.

Ванеса Перон.

Агенция Next инструктирала Перон да си направи процедури за по-тънки бедра (и дори ѝ предложила да ѝ препоръча къде да го направи), да отслабне още, да промени косата си, да се облича по различен начин и да работи повече.

Мелиса Бейкър.

Бейкър, която рекламира бански костюми, била карана да се претегля по три пъти седмично по времето, когато имала ангажимент с агенция Click. Освен това от агенцията й казали да смени гаджето си - военен на мисия в Афганистан, и "да го замени със знаменитост от А-листата или професионален спортист".

Елени Цимас.

Когато не са били мерени с уред, моделите били подлагани на "дигитален оглед" за други несъвършенства. Агенция Elite изисквала Елени Цимас и други модели да бъдат снимани в бански костюми няколко пъти годишно, "така че Elite да може да следи теглото и фигурата им".

Карина Вретман.

Освен това красавиците трябвало да присъстват на събития, посещавани от "известни личности като Доналд Тръмп, за да продължат кариерата си". Момичетата били задължени да информират агенциите, за които работят, за местонахождението си по всяко време, включително при преглед при лекар, обяд с приятели или почивка.

Click все още дължи на Бейкър над десет хиляди долара, след като повторно използва образа й в кампания на L'Oreal, без да й плати за нея.

Алекс Шанклин.

Моделът Алекс Шанклин казва, че понякога е бил принуден да чака по три месеца, за да му платят дължимото. Понякога парите просто изчезват, се казва в иска - хиляди долари, достигащи до 70% от приходите на моделите. В иска, с който се иска обезщетение, чийто размер не е уточнен, също така се твърди, че агенцията MC2 Miami e принудила Марсел Алмонте да живее в "апартаменти за модели" с още осем души и да плаща $1850 на месец за обща стая.

Греция Паломарес.

"Четири момичета трябваше да спят на две двуетажни легла във всяка от двете спални, а девет трябваше да спят на дивана", се казва в документите по делото. Наемът за целия апартамент е бил 3300 долара.

Изпълнителният директор на Wilhelmina Models Бил Уокърман определи обвиненията, които засягат компанията, като обикновен бизнес.

"Това е стандартният език в договора и това не е изненада", каза той за тримесечното закъснение на заплатата на Шанклин. - И е трябвало да казва, когато е на почивка? Нима не изискват всички това?! Намирам твърденията за много изненадващи", казва Уокърман.

Останалите агенции, посочени в исковата молба, не са отговорили на искането за коментар.

През март в Instagram се появи черен списък с фотографи, агенти и стилисти, заподозрени в сексуален тормоз на моделите. Администраторът на анонимния профил - @ShitModelMgmt - бивш модел - състави списък от 290 души, за които препоръча да се избягва работата с тях. Жената поиска от останалите да споделят истории за тормоз, като обещава да публикува имената на насилниците.