Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева в сряда беше отведена за преглед в болница с вериги на ръцете и краката. Кадрите предизвикаха недоумение и възмущение в социалните мрежи. Кое е предизвикало подобни крайни охранителни мерки, при положение че Иванчева е задържана за съмнения във вземането на подкуп, не става дума за убиец, тежък рецидивист. Кадрите от вчера напомниха и показното задържане на бившата районна кметица в центъра на София в продължение на часове.

"Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно" – така адвокат Марин Марковски определи в студиото на „Тази сутрин" по бТВ решението на властите клиентката му да бъде изпратена на лекар под конвой и с вериги на ръцете и краката.

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта той.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.

Марин Марковски и Димитър Бонгалов. Снимка бТВ

По-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март, тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател, обясни още той.

Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”. Той подчерта, че това не е само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г. М. Димитров”.

Според него става дума за близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г. М. Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

Според Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.