Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата отбелязват заедно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. 

На 17-атата минута от тържеството, чието начало бе обявено от 17 часа, земята се разтресе от трусове с магнитуд от 4.1 по скалата на Рихтер край Гоце Делчев. Според данните на Европейския сеизмологичен институт епицентърът на труса е бил на дълбочина 10 км, на разстояние от 13 км северозападно от Гоце Делчев и 114 км от София.

На срещата си със Зоран Заев, Борисов отбеляза положителните ефекти от договора за приятелство по отношение на търговията, стокообмена и туристическия поток между двете страни. Обсъдено е било и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Двамата премиери положиха венци на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград. Това е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство преди година. В церемонията участие взимат още и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите революционери пред паметника на Гоце Делчев.

Искаме историята не да ни разединява, а да ни обедини по общия ни европейски път, заяви и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на официалната церемония от честването.

"За мен е чест да ви поздравя с добре дошли в Благоевград по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Подвиг и повод за гордост, за национално самочувствие за нас, живеещите в България и Македония... Днес, когато почитаме делото и саможертвата на Гоце Делчев, Даме Груев и хилядите техни съмишленици, ние продължаваме тяхната идея за единение и свобода. Сигурен съм, че ни виждат и се гордеят, защото тяхното дело не е забравено, идеалът им е жив и днес. На тази паметна дата двама премиери са тук, за да покажат това“, заяви още д-р Атанас Камбитов и допълни, че Договорът за добросъседство е отворил нови врати към бъдещето ни и е решил как да се отнасяме към общата ни история - с взаимно уважение и общи чествания.