Снощи при ремонта на тротоара на столичната улица "Московска" беше открита късноатична гробница.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, след като инспектира разкопките при площад "Св. Неделя" във връзка с предстоящото разработване на архитектурния проект за експонирането и обособяването на целия район като зона за архитектурен туризъм, съобщава "Фокус".

Снимка Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

"Освен тези добри новини днес и една прекрасна новина, която е от снощи. При ремонта и реконструкцията на тротоара на улица "Московска" беше открита една късноантична гробница със стенописи. Днес направихме оперативка. Дадохме задача на археолозите да започнат проучванията на гробницата, на терена", заяви Фандъкова.

Фандъкова уточни, че Столичната община започва работа по разкриването и ще ограничи работата на строителите по тротоара в тази зона.

"Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", допълни Фандъкова.

Столичният кмет затвърди намерението на общината районът около площад "Св. Неделя" да бъде обособен като пешеходно пространство. В тази част не може да има паркинг, категорична е тя.

Предстои разработването на архитектурния проект за експонирането и изграждането на площад  "Св. Неделя". Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков вече е подготвил заданието за архитектурния конкурс. Очаква се да бъде обявен през септември.

"Надяваме се да дойдат опитни архитекти, които да дадат най-добрите идеи по какъв начин това пешеходно пространство да може да се съчетае с пространствата на бул. "Витоша", на Ларгото и в същото време да бъдат достатъчно интересни и атрактивни", заяви Фандъкова.

Според нея никой не може да отрече, че през последните години усилията на нейния екип са насочени към разкриване и запазване на богатото културно-историческо наследство.

"Моето виждане винаги е било всичко, което се открие при тези разкопки, да остава на място, да се консервира и след това експонира, за да може да се види. По този начин София се превръща в една изключително интересна културна дестинация. Вече виждаме много туристи, които и днес наблюдават самите разкопки с голям интерес", каза в заключение Фандъкова.