Руското външно министерство съобщи днес, че предварително разследване показва, че трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република тази седмица от нападатели, които искали да ги ограбят, предаде Ройтерс.

Тримата журналисти, чийто работодател каза, че са разследвали руски наемници в разкъсваната от вътрешен конфликт страна, се опитали да се съпротивляват на нападателите, когато са били убити, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва, цитирана от агенцията.

Кирил Радченко, оператор, Александър Расторгуев, документалист, и Орхан Джемал, военен кореспондент са снимали документален филм за частна военна компания (предполага се "Вагнер") и били спрени на пътна блокада, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари.

Според твърденията на шофьора им въоръжени мъже са излезли от храстите и са открили огън по колата. Тримата журналисти са починали на място.

Те са били изпратени да снимат от опозиционния Център за управление на разследвания (ЦУР), който се оглавява от бившия олигарх Михаил Ходорковски - заклет врат на Путин, прекарал десет години в лагер, а сега живеещ в изтнание.