Епидемия от ебола в източната част на Демократична република Конго е възможно да се разпространи на десетки километри и представлява регионален риск, като се имат предвид близостта й до границата, предупреждава Световната здравна организация, цитирана днес от Ройтерс.

Четирима души са дали положителни проби за ебола в и около Манжина, град от около 60 000 души провинция Северно Киву, на 100 километра от границата с Уганда, съобщи конгоанското здравно министерство. Други 20 души са умрели от неопределени хеморагични трески в областта, повечето - през втората половина на юли.

Миналата седмица беше обявено огнище на болестта в другия край на африканската страна, след като от нея починаха 33 души.

Смята се, че еболата се предава на далечни разстояния от прилепи и чрез месо от дивеч, продавано на местните пазари. у човека тя предизвиква хеморагична треска, повръщане и диария и се предава чрез пряк контакт и чрез телесни течности. Болестта уби над 11 300 души в епидемия в Западна Африка от 2013 до 2016 г.

За Конго това е десетото избухване на заразата от 1976 г., когато вирусът беше открит край тукашната река Ебола в северната част на страната. Това са два пъти повече епидемии от този вирус, отколкото в която и да е друга страна, отбелязва Ройтерс.

Тя посочва, че реакцията на предишната епидемия с ваксина на фармацевтичната компания "Мерк" (Merck) в Конго се смята за успех въпреки 33-те смъртни случая, затото разпространението на заразата е било спряно.