Русия е позволила на хиляди севернокорейски работници да дойдат в страната и е издала нови разрешения за работа, което е потенциално нарушение на санкциите на ООН, съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на в. "Уолстрийт джърнъл".

Над 10 000 нови севернокорейски работници са се регистрирали в Русия от септември, пише изданието, като се позовава на данни на руското министерство на вътрешните работи. Данни на руското министерство на труда, с които се е започнал вестникът, пък показват, че най-малко 700 нови разрешителни за работа са били издадени от Русия на севернокорейци от началото на тази година.

ООН наложи санкции на Северна Корея с цел намаляване на потока на пари за страната и упражняване на натиск над Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

Американски представители сега разследват евентуални нарушения на санкциите. 

"Абсолютно ясно е, че Русия трябва да направи повече. Русия казва, че иска по-добри отношения със САЩ. Ето защо Москва трябва да докаже, че сътрудничейки с нас, тя не работи против нас по тази заплаха за всички страни, която се нуждае от спешно решение", каза говорител на Държавния департамент.

Той добави, че се смята, че севернокорейските работници в Русия изпращат на Пхенян годишно 150 - 300 милиона долара.

"Сега е време за Русия да предприеме действия. Москва трябва незабавно и изцяло да приложи всички санкции на ООН, които тя прие", допълни говорителят.

Руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора каза по-късно днес, че Москва не е нарушила санкциите на ООН, ограничаващи наемането на севернокорейски работници, и не е вкарвала нови работници от КНДР, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Според Мацегора всякакви нови разрешителни за работа, издадени на севернокорейски работници в Русия, се отнасят за работници, които вече са там и работят по силата на стари договори.