“Той беше добро момче и много ме обичаше. Животът ми беше много труден, защото той беше далеч от мен”, казва пред журналисти от  британския в. “Гардиън” Алиа Ганем, майка на топтерориста Осама Бин Ладен, мозъкът на атентатите на 11 септември 2001 г.

Тогава два самолета се забиха в небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, загинаха над 3000 души, атакувана беше и централата на Пентагона. 

Журналистите от “Гардиън” са разговаряли с майката на престъпника в Джида, Саудитска Арабия. В страната семейството на Бин Ладен продължава да се смята за най-богатото в страната, числи се и към елита. На интервюто е присъствал и представител на правителството, но не се е месил. Най-вероятно това е било така, за да се докаже, че Саудитска Арабия е нямала нищо общо с атентатите в САЩ. Отговорността за него носел единствено Осама Бин Ладен, посочват журналистите от “Гардиън”.

Осама е първото дете на Алиа Ганем. Бъдещият главатар на терористичната организация “Ал Каида” беше убит на 54-годишна възраст от американски командоси през май 2011 г. в тайната му квартира в Пакистан.

Според неговата майка Осама е бил страхливо дете, но имал дарба да оценява обстановката. След навършването на 20 години вече е бил силна личност. Според майка му той се е радикализирал в университета в Джида, най-големият пристанищен град на Червено море с 3,5 милиона жители.

“Хората в този университет го промениха, той стана съвсем друг човек. Промиха му мозъка. Винаги съм му казвала да се дистанцира от тези хора, но той не споделяше с мен какво прави, защото прекалено много ме обичаше. Той беше отличен студент, винаги е учил с удоволствие”, казва 75-годишната майка на Осама.

Попитана дали е очаквала най-големият й син да стане джихадист, тя отговаря: “Никога дори не съм си го помисляла.” А как се е чувствала, когато все пак е станало?

“Всички бяхме изключително натъжени. Не исках да се случи нещо лошо. Защо той загърбва всичко? За последно го видях през 1999 г. в Афганистан”, споделя съкрушената майка.

В разговора се включва и полубратът на Осама Ахмед:

“Изминаха 17 години (от атентатите – б. р.), но тя продължава да лъже. Обича го прекалено много и не иска да го вини. Вместо това тя обвинява всички останали. Тя познава само доброто момче и хубавите му страни, които всички ние познавахме. Тя никога не е надниквала в света на джихадистите.”

Според “Гардиън” след атентатите от 2001 г. всички членове на семейството са били подложени на разпити, наложен им бил и домашен арест. Сега те можели да се радват на свободно придвижване. В Саудитска Арабия Осама Бин Ладен продължавал да се радва на популярност, макар и посмъртно. Дори вдовиците на Осама и децата на топтерориста вече живеели в Джида. Най-големият му син Хамза Бин Ладен бил “достоен” наследник на баща си, САЩ го определят като глобален терорист. В момента се намирал в Афганистан. Чичо му заявява:

“Ако сега Хамза би стоял срещу мен, бих му казал: “Помисли добре какво правиш. Не върви по пътя на баща си. В противен случай ще се сблъскаш с ужасни неща.”

Хасан, друг полубарт на Осама, споделя:

“В началото на 80-те години на миналия век Осама замина за Афганистан, за да се бие срещу съветската окупация. Който се е запознал с него, го уважаваше. В началото всички бяхме горди с него, включително и судитското правителство. В крайна сметка той се превърна в муджахидин (в превод свещен военнолюбец)”.

По отношение на атентатите в САЩ другият полубрат Ахмед заявява:

“От самото начало, в рамките на 48 часа, знаехме, че беше Осама.”