Има хора, които изглеждат постоянно преливащи от щастие. Според изследвания това не се дължи просто на добро стечение на обстоятелствата и късмет в живота - всеки си има проблеми, които влияят на настроението. Науката обаче твърди, че има съвсем прости начини, по които да промените усещането си за щастие в положителна посока, разказва CNN. Ето някои от тях - част от които със сигурност знаете. Но правите ли ги?

Физически упражнения

Ендорфинът е "отговорник" в тялото ни за добро настроение. А един от начините за синтеза му е физическото натоварване. Без значение от вида на упражненията, стига добре да се поизпотите. Синтезът на ендрофини се засилва, когато се ускори кръвообръщението, казва науката. Дори 30-минутната бърза разходка може да повлияе веднага на усещането за щастие, а и движението е изпробван лек срещу леки форми на депресия. Ендрофинът действа и болкоуспокояващо - според изследванията действието му е по-силно от това на морфина. 

Зелена храна

Храната влияе на усещането за щастие. Особено... тъмните листни зеленчуци, оказва се. Например спанак, кейл и т.н. Тези растения са богати на фолиева киселина. Тя пък е свързана с намаляване на отрицателните настроения и депресия, защото помага за производството на допамин. Проучване от 2012 г. установи, че хората на средна възраст, които консумират повече храни, богати на фолиева киселина, по-рядко имат симптоми на депресивни състояния в сравнение с тези, които избягват въпросните храни. 

...и гъби

Не, тук не говорим за онези "гъби", които в немалка част от света са забранени заради халюциногенния си ефект. А за най-обикновени ядливи гъби. Това е зеленчукът, който съдържа най-много витамин D. А консумацията на храни, които го съдържат, води до повишаване на нивото на серотонин в мозъка. Това пък влияе моментално на настроението. 

Организмът произвежда витамин D и когато сме изложени на слънце. Използвайте и това - прекарването на 20-25 минути навън и на слънце е изключително полезен навик.

И още - въглехидрати следобед

Психолозите са установили, че хората сме склонни да променяме настроението и тонуса си в недобра посока следобед. Затова обаче има хранителен трик -  похапване на въглехидрати. Да, диетолозите казват, че въглехидратите трябва да се избягват, но е доказано, че диетата, в която те почти отсъстват, води до тревога и стрес у упражняващия я. Та - ако усетите, че тонусът ви чезне, 25-30 грама въглефидрати могат да помогнат веднага.

Да не забравяме куркумата

Подправката с ярко оранжев цвят, която се добива от корена на едноименното растение, съдържа съставка, която от столетия се смята за натурален анкиоксидант и антидепресант. Куркумата се използва за повлияване на редица неблагоприятни състояния на организма, дори при профилактика на Алцхаймер и диабет - в различните традиционни медицини, особено на изток. Изследвания, правени върху животни, показват, че консумацията й води до повишаване на нивата на серотонин и допамин в мозъка. А това, както вече знаем, влияе на настроението. 

За шоколада знаем. Но кафето...

Макар че едва ли са много хората, които се нуждаят от специално извинение, за да хапнат шоколад, факт е, че той ни прави по-щастливи не просто заради насладата от вкуса му. Какаото съдържа триптофан, който стимулира производството на серотонин в мозъка, а оттам - по-добро настроение. Между другото - други храни, които съдържат триптофан, са домашните птици и яйцата.

Кафето обаче се оказва, че бори... депресията. Изследване в Харвардския университет установява, че жените, които пият най-малко две чаши кафе, редовно са с 15% по-нисък риск от депресия, отколкото жените, които избягват кофеиновата напитка. Важно е обаче да се знае - добре е да се пие черно кафе. Максимум с обезмаслено мляко.

И зелен чай... Благодарение на полифенолите, които съдържа, зеленият чай спомага за намаляване на теглото чрез повишаване на метаболизма, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, остеопороза. Дотук добре - полезно е. Но как влияе на настроението? Според няколко проучвания редовната консумация на зелен чай намалява нивото на стрес. Хората, които пият пет или повече чаши зелен чай на ден, имат 20% по-ниско ниво на стрес, отколкото тези, които отбягват отварата. 

И сьомга. Е, може и авокадо

Мастните риби като сьомгата са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за предотвратяване на депресията (омега-3 съдържат още авокадото, ядките) Това е така, защото те спомагат за поддържането на мозъчната функция в областите, регулиращи настроението и емоциите. Неотдавна проучване е установило, че при жените, които хапват от мазната риба два пъти седмично, рискът от депресия е с 25% по-нисък. Ако не обичате риба, пробвайте с хранителни добавки - рибено масло.