Изпълнителното бюро на БСП се разграничи от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който бе задържан в Истанбул с Димитър Желязков - Митьо Очите. Това съобщиха от "Позитано" 20 ден след акцията.

Ръководството на социалистите настоява Бенчев незабавно да напусне изборния си пост в общинския съвет на Бургас и се разграничава от него. От съобщението става ясно, че Бенчев не е член на БСП. През 2015 г. на последните редовни местни избори е влязъл в листата на социалистите като "гражданска квота". 

Задържането на Бенчев с Митьо Очите не е първият случай, в който от соцпартията се разграничават от него, обяснявайки, че не е член на БСП. През 2017 г., когато общинският съветник, издигнал се до зам.-председател на местния парламент в Бургас, се появи с поръчков "Ролс-ройс" Корнелия Нинова го порица. И се разграничи от него. Но до изключване на Бенчев от групата на социалистите в общинския съвет така и не се стигна тогава. 

На тази снимка, публикувана от всекидневника "Карар", се вижда как цивилни полицаи водят задържан приличащ на Бенчев. 

Влизането му в листите на БСП преди 3 години не е първият му досег с политиката. И през 2003 г. става общински съветник, но от листа на местна бизнес коалиция. 

Самият Бенчев е крупен бизнесмен, занимава се със земи и зърно, строителство и т.н. Според регистрите името му фигурира или е фигурирало като собственик и съдружник в близо 20 дружества, с най-различен предмет на дейност, но най-вече в двата споменати бранша. 

До 2013 г. Бенчев е съдружник с другия задържан от политическите среди в Истанбул, заедно с Митьо Очите - бившият бургаски депутат от ДПС Несрин Узун. Двамата са във фирмата "Би Ен Джи" ООД, но през 2014 г. тя е закрита и заличена от Търговския регистър. Предметът й на дейност е бил недвижими имоти, хотелиерски услуги и т.н.

Бенчев и Узун са управлители и съдружници и към днешна дата на фирмата "Екотур - Странджа". Имат и още две фирми, в които участват заедно - "Блу Рокс", която се занимава с проучвателна дейнност, добив и обработка на полезни изкопаеми, както и "Агро Астера" ООД - за покупко-продажба на имоти с цел продажба. 

Интересно е и участието на Бенчев във фирмата "Аркус-Сигурност Бургас". Един от съдружниците е Ангел Алексиев, а преди години в нея е бил и Александър Алексиев - убитият преди две години гард на Митьо Очите в Слънчев бряг. Двамата са баща и син, става ясно от публикации в местни бургаски медии покрай убийството. Компанията има две спечелени обществени поръчки до момента, свързани с охрана в Несебър и Бургас, на обща стойност около 150 000 лв.