Отдавна скрити произведения на западното изкуство ще бъдат показани заедно с местни творби като част от голяма изложба, с която през следващата година ще бъде отворен Техеранският музей на съвременното изкуство (TMOCA). „Портрет, натюрморт, пейзаж“ (21 февруари – 20 април 2019 г.) ще заеме цялата площ от 5000 кв. м на сградата с около 400-500 произведения от колекция от 3000 творби, съобщава Art Newspaper. Ще бъдат представени съвременни европейски и американски картини, рисунки и скулптури от художници като Анди Уорхол, Марк Ротко и Марсел Дюшан.

Експозицията, което следва неуспешните опити на Берлинския държавен музей да представи колекцията от западни произведения на TMOCA в Германия, се организира от холандския архитект и куратор Матийс Висер. Проектът „Портрет, натюрморт, пейзаж“, по който той работи в продължение на две години, но беше отлаган многократно, е отделно начинание и няма да пътува, обяснява Висер.

Кураторът казва, че е поканен да организира експозицията, тъй като музеят обновява своите складови помещения и провежда акция, която нарича „съвременна археология“, намирайки изгубени или забравени обекти в колекцията си. Например, докато понастоящем са били регистрирани само две творби на Пикасо, в колекцията вече има 12 негови творби, казва Висер, а е намерена и рисунка на Дюшан. Той очаква появата и на още изненади, докато продължава да се подготвя изложбата.

С началото на вдигането на международните санкции през 2015 г. и подобряването на отношенията на Иран със Запада TMOCA започна отново да показва западното си изкуство и оттогава представи изложби както от местни, така и от световни художници като Парвиз Танаволи и белгийския неоконцептуалист Вим Делвоа. Три хиляди посетители са присъствали на откриването на последната изложба на британския скулптор Тони Краг, казва Висер.

Кураторът не очаква възражения или външна цензура на избора си на произведения, но добавя, че „не се интересува от провокации“ и няма намерение да показва голи фигури като „Габриел с разкопчана блуза“ (1907 г.) на Реноар, която е забранена в Иран поради религиозните ограничения. В колекцията има и гола мъжка фигура от Франсис Бейкън, която също не е в списъка на Висер.

„Има и други творби на Франсис Бейкън – не е необходимо да показвам тази, която е предизвикателна“, казва кураторът.

"Площад Славейков"