Дъждът унищожава археологическите находки под ларгото в центъра на София. Това предупреждава столичната кметица Йорданка Фандъкова в писмо до Министерството на културата, в което настоява за спешни мерки и аварийна консервация на историческите ценности, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

„Много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети“, пише Фандъкова.

Обръщайки се към министъра на културата Мартин Иванов, който е историк по образование, тя уточнява, че е „крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито. В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип.“ Фандъкова припомня, че находките са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава.

„До този момент съм изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Моята позиция и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване“, пише още столичната кметица.

Тя припомня, че чрез „Метрополитен“ ЕАД общината е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки.

„Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите. За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави“, се казва още в писмото на Фандъкова.