Летуващи на екоплажа "Корал" за пореден път тази година се оплакаха от препълнени кофи за смет. Те обвиняват община Царево, че не изпълнява задълженията си по сметосъбиране и сметоизвозване, а според някои това се прави с цел да се насажда в обществото представата, че природосъобразният туризъм всъщност замърсява природата. От местната администрация обаче твърдят, че дейностите по събиране на боклука вървят по график.

 "Пред плажа Корал сега. Така е вече от месец. Седмица след подаването на сигнал до РИОСВ-Бургас. Пример за това как община Царево не си спазва задълженията по закон. След невъзможно разбития път, оградата като на концлагер, този боклук наистина се превръща в крайната точка, която символизира, че излизате от цялата кочина в територията България, преди да стигнете до чудно красивия Корал - един от 3-те плажа за природо-съобразен туризъм в България! Нека туристите знаят, че всичко това дължат на един кмет, един министър на "туризма" - Nikolina Angelkova, един друг на "регионалното развитие" - Николай Нанков и трети подобен на "околната среда и водите" - Neno Dimov, както и разбира се на Boyko Borissov. Наистина това са #ВидимиРезултати", написаха от сдружението "Да запазим Корал" и публикуваха снимки:

"Имат задължения по закон и не ги спазват. За това те получавт целево финансиране в размер на над 200 000 лева всяка година. Само за да изглеждат тези плажове в приличен вид. В замяна на това на какво прилича всичко около плажа Корал и то направено целенасочено? На кочина. И то не от хората и туристите, а именно от горепосочените "институции"", възмущават се още от сдружението.

От офиса на кмета Георги Лапчев ни насочиха за отговори на въпроса с натрупания боклук към отговорника по "Чистота"-та Дамян Дамянов. 

"Всичко по сметосъбирането и сметоизвозването се извършва по график. Ежедневно и редовно", твърди Дамянов.

По думите му кофите понякога били препълнени, защото сега бил пикът на сезона.

"Сега е пикът на сезона, понякога има забавяне, защото и движението е натоварено. Караме боклука на сметището в Равадиново", посочи Дамянов.

На въпрос дали оградата, с която тази година бяха оградени 120 дка собственост на испанската фирма "Ибердрола Инмобилария" зад "Корал", пречи на сметосъбиращите камиони да достигнат до контейнерите, отговорникът по чистотата отсече:

"Разположението на контейнерите е съобразено с подходите".

След което посочи други пречки:

"Минете рано сутрин да видите спрените до контейнерите коли, заради които камионите не могат да си свършат работата".

На въпроса колко общо са контейнерите за смет, които обслужват екоплажа, заяви, че не знаел наизуст. Това не било стихотворение, за да го декламира.