Опозиционерът Алексей Навални обяви нова акция против повишаването на пенсионната възраст, предаде Нюз.ру.

Протестът ще бъде в един ден с изборите за губернатори в 22 района на Русия. Те са насрочени за 9 септември.

Общонационалният протест ще премине под основното искане за оставка на правителството.

"Темата за пенсионната реформа обедини руснаците. Дори депутатите от управляващата партия "Единна Русия" не гласуваха 100 процента на първо четене за законопроекта. Намери се един парламентарист, който се осмели и гласува против", агитира Навални в призива си за протеста.

И Владимир Путин се страхува публично да подкрепя реформата, защото му пада рейтингът, коментира опозиционерът.

Цели 18 години той и всички други правителствени чиновници обясняваха как няма да допуснат увеличаване на възрастта за пенсиониране, а накрая излъгаха народа, каза Навални.

"Сега имаме идеална дата за провеждане на протест срещу пенсионната реформа. Можем да я наречем "единен ден на гласуване". На 9 септември вие можете да отидете да гласувате за губернатор, но защо и да не отидете на митинг и да не участвате в шествие", призовава Навални във видеообръщение.

Привържениците на опозиционера ще подадт молби за провеждане на митинг в 46 града, където имат щабове. Ще има организация за протести и в други населени места.

"Ако ни откажат, това ще бъде незаконно. И ще протестираме, защото в Конституцията е записано правото на мирни събрания", изтъква Навални.

Заместник-шефът на Централната избирателна комисия Николай Булаев вече коментира, че митинги и ществия в деня на избори са забранени, защото пречат на вота.

Правителственият законопроект предлага възрастта за пенсиониране на мъжете да стане 65 години, а на жените - 63. Сега мъжете се пенсионират на 60 г., а жените на 55. На 19 юли бе първото четене, а за есента е предвидено окончателното приемане на законопроекта.

Реформата предизвика огромно напражение в обществото и дори Световното по футбол не можа да уталожи страстите. В много градове, както и в Москва се проведоха масови протести. Над 90 на сто от населението е против вдигането на пенсионната възраст. А рейтингът на Путин се срина.