Политологът Огнян Минчев призова българските политици да спрат да упражняват красноречието си срещу македонския премиер Зоран Заев, защото "Македония, управлявана от Заев, е наш приятел".

В профила си във фейсбук политологът коментира, че целта на подобни нападки е да бъде провален договорът ни за добросъседство и приятелство с Македония и членството на страната в ЕС и НАТО.

През миналата седмица думите на Заев, че Илинденското въстание е македонско, казани пред местна телевизия, предизвикаха реакции у нас, макар първоначално да бяха подминати в България.

Ето какво написа Минчев:

"Искам да се обърна към българските политици и към тези - като Радев, които отчаяно се опитват да станат такива: Престанете да упражнявате красноречието си срещу македонския премиер Заев. Така както вие приказвате всякакви неща, за да се харесате на потенциалните си избиратели, така и Заев не може да говори публично, като игнорира почти един век пропаганда и социализация на своя народ в определени доктрини и вярвания. Заев прави достатъчно, за да подобри максимално отношенията мажду България и Македония. Престанете да се държите като обидени деца - "падна ви" някой, който е по-уязвим от вас, и сега капризничите и се опитвате да го командвате. Командвайте Путин, Тръмп, поне Юнкер. Ама не ви стиска. Хайде по-кротко! Македония, управлявана от Заев, е наш приятел. Дори и да разтурите това ново приятелство, нито ще станете по-умни, нито по-успешни. И още нещо - за никого не е тайна, че пружината на българските политически марионетки се навива от Москва. Затова най-вече ругаете Заев - за да провалите договора ни с Македония, за да осуетите членството й в ЕС и НАТО. Няма да ги провалите. Колкото от по-високо викате, толкова повече червените ви подгърбия блестят на слънцето. Спрете, защото ще започнем поименно. Радев, ти си първият, нали знаеш? По ранг, имам предвид... Ало, "Позитано", спри да слугуваш на Москва - догодина ще станат сто години. Сто години срамота!"

През миналата седмица първият, който призова България да има по-категорична реакция към думите на Заев, бе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя го упрекна, че изопачава историческата истина и призова премиера Бойко Борисов да не подминава с мълчание подобни изявления. Малко след това Борисов също коментира темата. Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение, заяви премиерът, който призова да се мерят приказките и че въпросът за Илиндено-Преображенското въстание е за историците.

Дни преди това двамата със Заев честваха заедно 115 години от въстанието в Благоевград.

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна изтъкна, че БСП е наследник на БКП, която в историята си има много предателства, свързани с българщината в Македония. 

"Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци. Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“

След реакциите Заев се извини през фейсбук, споменавайки, че е възможно да е допуснал грешка. Но акцентира върху приноса на Борисов и Захариева за евроатлантическата интеграция на България и че македонците никога няма да забравят това.

През уикенда президентът Румен Радев заяви, че не е чул извинение от Заев.