Доналд Тръмп е расист, фанатик и женомразец. Това твърди бившата съветничка на президента на САЩ Омароса Маниголт-Нюман (44 г.) в мемоарната си книга “Изхвърлена: Поглед отвътре в Белия дом на Тръмп”.

Тя излиза на книжния пазар днес, 14 август, но още преди това се превърна в една от най-обсъжданите теми в САЩ.

Навремето авторката е участвала в първия сезон на реалити шоуто на Тръмп “Стажантът”, в продължението му “Звезден стажант” и в редица други серии.

Когато е на 23 години, е работила в офиса на вицепрезидента Ал (Албърт) Гор.

След като през 2016 г. Доналд Тръмп печели президентските избори, Омароса става негов медиен съветник и оглавява отдел “Връзки с обществеността”. Още през декември 2017 г. обаче напуска поста. Официалното съобщение е заради разногласия с колеги.

В книгата си Омароса Маниголт-Нюман описва президента Тръмп като расист, фанатик и женомразец, който не заслужава доверие.

Още преди появата на книгата реакцията не закъсня. Прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че всичко е пронизано от лъжи и фалшиви обвинения. В събота, 11 август, по време на фотосесия самият Тръмп нарече Омароса “пропаднала до дъното на живота”.

Омароса с Тръмп от времето, когато бяха в един отбор.

В книгата авторката отделя голямо внимание на оскърбленията на Тръмп спрямо тъмнокожи. Тя дори е правила записи, поради което са я уволнили.

Всъщност расовата нетърпимост на Тръмп пролича още преди избирането му за президент, за което писаха редица издания, сред които “Вашингтон поуст” и “Гардиън”.

Според Омароса всичко за Тръмп било бизнес, Библията му била чужда. Написал и книга “Изкуството на сделката”.

Веднъж я попитал:

“Омароса, какво мислиш, ако се ръководя от книгата си “Изкуството на сделката”?

Попитах го:

“Какво? Вместо Библията ли?”

Отговорът на Тръмп бил:

“Да. “Изкуството на сделката” вече е бестселър. Това е най-великата книга за бизнес на всички времена. Точно така ще сключвам велики сделки за нашата страна.”

След това Тръмп твърдял, че това било просто шега, но бившата му съветничка е на мнение, че го е казал съвсем сериозно.

Странни отношения с дъщерята

Веднъж Тръмп казал, че ако Иванка не му била дъщеря, щял да я покани в тв шоуто си. Според Омароса по време на снимките на тв шоуто “Звезден стажант” основателят на групата Kiss Джин Симънс открито говорел по адрес на Иванка, и то в нейно и на баща й присъствие. Наричал я изключително сексапилна и привлекателна жена.

Омароса била и свидетелка на тесните отношения на Тръмп с тв компанията Фокс нюз, както и как Тръмп лепвал прозвища на сътрудниците си. По думите й той наричал дори сина си Доналд Тръмп-младши “лъжец, който постоянно порти”.

Авторката на книгата твърди също, че от телевизията са й предложили договор за 15 000 долара на месец, при условие че запази пълно мълчание за времето си в Белия дом. По нейните думи тя категорично е отказала.

Омароса със сина на Тръмп Ерик и съпругата му Лара и първата дама Мелания.

Омароса разкрива, че е чула запис, в който президентът Тръмп употребява "думата с Н." след нейното напускане. Думата с Н. е негър, която е недопустима за употреба от чиновници в администрацията на САЩ. Тя се смята за една от най-обидните расистки думи.

Не е първата, нито последната книга за Тръмп

През януари тази година от печат излезе книгата “Огън и ярост: В коридорите на Белия дом на Тръмп” на журналиста Майкъл Улф. Авторът разкри, че хора от обкръжението на президента го наричали “детенце”, тъй като, както при всички деца, му било нужно винаги да го поощряват.

Доналд Тръмп заяви, че книгата на Улф е пълна лъжа.

Очаква се на 11 септември т. г. от печат да излезе книгата на известните журналисти Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн под заглавие “Страх: Тръмп в Белия дом”. Според авторите книгата ще засенчи дори скандала “Уотъргейт”, заради който президентът Ричърд Никсън беше принуден да подаде оставка.

Интересното е, че точно тези двама журналисти осветиха аферата “Уотъргейт” и получиха най-високата награда за журналисти “Пулицър”. Точно на тях през 1972 г. се довери бащата на “Уотъргейт” Бен Брадли, вече покойник. Той ги насочи по вярната следа, но им даде пълна свобода за журналистическото им разследване и не сбърка. Две години по-късно президентът Никсън беше принуден да подаде оставка. Дали подобна съдба ще сполети и Доналд Тръмп, рано е да се каже.

Остра критика от Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува бившата си сътрудничка Омароса Маниголт-Нюман, предадоха Франс прес и ДПА.

"Откачената Омароса, която три пъти беше уволнявана от "Стажантът", сега беше уволнена за последен път. Тя никога нищо не е постигала и нищо няма да постигне. Тя ме молеше да й дам работа със сълзи на очи, казах - окей. Хората в Белия дом я мразеха. Тя беше злобна, но не и умна. Рядко се виждах с нея, но чувах наистина лоши неща" по неин адрес, написа Тръмп в туитър.

Тръмп заяви, че Маниголт-Нюман се е държала зле с околните и редовно е пропускала срещи или не се е явявала на работа.

Снощи Маниголт-Нюман излъчи втори таен запис на свой разговор с Тръмп, в който президентът твърди, че не е знаел за уволнението й от началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели.

"Омароса, какво става? Никой нищо не ми каза. Не знаех за това. Хич не ми харесва мисълта, че си тръгваш", казва Тръмп в този разговор.

Вчера пък бившата съветничка публикува свой разговор с Джон Кели в стаята за управление на кризи на Белия дом, където е забранено да се внасят електронни уреди, пише БТА.