Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Районната прокуратура в Дупница ще прави проверка на прословутото вече хоро на Седемте рилски езера.

Това съобщиха от пресцентъра на обвинението в Дупница, цитирани от агенция "Фокус". Ведомството се е самосезирало след публикации в медиите. Предстои извършването на проверка по реда на надзора за законността на действията на контролните органи - т.е. как институциите са си свършили работата.

Става дума за инициативата на фондация "Нашият дом е България" за организиране на най-голямото планинско хоро на 11 август с участието на 7 фолклорни ансамбъла от 7-те етнографски области на страната. На разпространени снимки се виждат танцьори в езерото "Близнака", а влизането в езерата и реките в парка е абсолютно забранено.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече съобщи, че дирекция "Национален парк Рила" започва процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия.

Дирекцията на парка е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им.

"Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка. На организаторите на събитието ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност", посочиха от МОСВ.

При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро "Близнака", също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност, допълниха от екоминистерството.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица - глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.