НДСВ се отказа от "България без цензура" и обяви, че няма да влиза в "безпринципни коалиции" с хора, които нямат "необходимата политическа култура", "пред избирателитуе говорят едно, а са се договорили да ги излъжат".

От партията разпространиха официално становище, че се отказват от общи действия с партията на Николай Бареков. Дни по-рано от формациите на Антония Първанова и новия политик обявиха, че ще се явяват заедно на парламентарните избори. По-рано през деня бившият външен министър Соломон Паси обяви, че се разделя с НДСВ и призова партията да се закрие.

"Преговорите за създаване на голям центристки блок с ББЦ не доведоха до разбирателство и сключване на споразумение. Причините - хората, с които водихме разговори, според нас, нямат необходимата политическа култура, липсва им адекватна визия за управлението и бъдещето на държавата", се твърди в посланието от НДСВ.

И още: "Ние не се съгласихме да сме поставени в положение да сътрудничим и с достатъчно дискредитирани политици от най-тъмните години на прехода в България, участвали в разграбването й.  Докато не оставим задкулисието в миналото няма да има нормално, стабилно и прозрачно управление на държавата. Ще продължим да имаме предсрочни избори, съмнителни управленски коалиции, съсипана държавност и бедност".

От партията призовават за борба със задкулисието като се саморекламират: "Доверете се на НДСВ. Няма да ви подведем. При нас няма уяли се политикани, брокери на гласове и на доверие".

Напуснатия съвсем преждевременно и от НДСВ Николай Бареков реши да коментира обещанията на Бойко Борисов за назначения на 10 зам.-министри мъсълмани при пълна победа на ГЕРБ на изборите. Бареков се опитва да го надцака -  "Гарантирам, че ако "България без цензура" състави бъдещо правителство или участва в него, ще има поне един или двама мюсюлмани за министри. В същото време полицията и службите ще бъдат отворени, за да имаме най-после генерали и главни комисари от всички етнически и религиозни групи, които съставят хомогенността на българската нация в продължение на 13 века. Надявам се, че Борисов не брои за сигурни заместник-министри тези, които продават българския национален интерес, като Касим Дал и Корман Исмаилов", твърди новият политик. ББЦ щяла да става голям центристки блок, обещава Бареков, който все по-трудно си намира съюзници.