Първото разпореждане на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов  е било да се проверят всички лица, които са регистрирани за купуване на гласове от 2009 г. насам. Това каза самият Бакалов пред Би Ти Ви. Той обаче отказа да уточни какви мерки ще се предприемат срещу тези лица.

Поръчителите са определени партии. Разпоредил съм да няма прошка за никого – независимо кой е организатор и кой е поръчител. Ще поканя шефовете на щабовете на политическите партии и ще им препоръчам да „зашият джобовете” на хората, които са тръгнали да купуват гласове – не ме интересуват политическите цветове

заяви Бакалов. Той каза, че режимът за отпечатване на бюлетини в БНБ е по-стриктен, отколкото за отпечатването на банкнотите и вече дори имало оплаквания от ЦИК по този повод. Според Бакалов случаят "Костинброд", когато бяха намерени няколкостотин хиляди отпечатани бюлетини, които не се охраняват, няма как да се повтори.

Вътрешният министър заяви, че границата на България се охранява добре, а преди два дни са били задържани двама български каналджии. Той обясни, че заради действията на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия се очаква прилив на още бежанци. „Не трябва да се допуска и проникване на джихадисти, но това е работа на МВР и службите”, заяви Бакалов.

 

Вътрешният министър отказа да отговаря в подробности какво се случва с разследването срещу бившия зам.-щеф на НС и ДПС Христо Бисеров, който е разследван за данъчни престъпления и пране на пари. Той каза единствено, че чужди институции трябва да проверят информация, свързана с разследването.