МВР най-после публикува обществената поръчка за "Проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи поколение 2019" - или простичко казано - за новите лични и карти за български граждани, които ще имат и чип за електронна идентификация. 

Прогнозната цена на цялата поръчка е 238 220 873 лв. Срокът за изпълнение е 120 месеца - или 10 години.

Това е почти наполовина по-евтино от цената на системата за нови лични документи, с която бе обявен първият търг през 2016 г. - тогава прогнозната сума бе 484 223 300 лв. 

Първият търг бе спрян в началото на 2017 г. от премиера Бойко Борисов с мотива - твърде висока цена. Тогава бяха спрени и още няколко мащабни търга като този за два от лотовете на магистрала "Хемус". Официалният мотив: "големите" процедури да се повторят отново, но по правилата на новия Закон за обществените поръчки, който се приемаше тогава. Неофициалният - заради магистралата и строежа й Борисов "се застрахова", твърдейки, че се правят внушения за фирмите, които печелят. При "Хемус" намеците стигаха до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев. 

В цената от над 238 млн. лв. влиза изграждане и управление на цялата нова система за издаване на документи, проектиране и строеж на сграда за нужните на новия център за издаване на лични документи, който ще е в София, както и последващата доставка на документите по места в страната, доставка на бланки за лични карти и паспорти в продължение на 2 години, доставка и монтаж на цялостното оборудване за изработка и защита на новите лични документи, които ще бъдат и с електронна идентификация, различни видове софтуер, както и гаранционна поддръжка след това на цялата система - това става ясно от документите. 

От публикувания търг става ясно, че срокът по закон да започнат да се издават лични карти с чип, който в момента е 1 януари 2019 г., няма да бъде изпълнен. В оптимистичния вариант е срокът да се отложи поне с още година. През 2020 г. се очаква голяма вълна за подмяна на личните карти на българите, защото изтича 10-годишен цикъл. 

Цялостната Система за издаване на български лични документи трябва да заработи в срок до 575 дни от сключването на договора, пише в документацията - или малко повече от година и половина. Изрично е посочено, че този срок е максимален - тоест кандидатите могат да предложат и по-кратък срок.

В спряната през 2017 г. поръчка се предвиждаше и поддръжката, и консумативите за настоящата система за издаване на лични документи да влязат в сметката - преди новата да е напълно готова. Този път това перо е отделно и това е една от причините цената на новия търг да е значително по-ниска.

МВР през последните месеци вече обяви два други търга за документите - единият е за изработка и доставка на бланки за документите, а другият - за следгаранционна поддръжка на настоящата Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност. Първият търг бе обявен на 12 юни 2018 г. и е с прогнозна цена от 48 млн. лв. Вторият търг е от 9 май 2018 г. и стойността, записана в документацията, е малко над 36,3 млн. лв. Или общо над 84 млн. лв. 

Сега част от поръчката се финансира с европейски пари - в частта за изграждане на самата система за електронна идентификация, става ясно още от обявенине в сайта на МВР параметри. 

Обществената поръчка този път е "ограничена" - тоест ще има предварителен подбор на желаещите да участват. Финансовото изискване към претендентите е през последните 3 приключили финансови години (2015-2017) или от деня на създаването си да имат оборот не по-малко от 250 млн. лв. Специфичните характеристики има серия изисквания. 

Бъдещият изпълнител трябва да гарантира, че оборудването има капацитет за срок от 1 година да бъдат издадени не по-малко от 3 млн. документа тип "лична карта" и 800 000 броя документи тип "паспорт".

Предисторията на прословутите нови карти с чип

Първоначално процесът трябваше да стартира през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" с прогнозна цена от 484 223 300 лв. Причината за голямата сума - ставаше дума за пълна подмяна на системите, машините, софтуера и т.н. по издаването на български лични документи.

Този търг обаче бе спрян по искане лично на премиера Бойко Борисов. През май 2016 г. беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти, въпреки че тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова настояваше да няма отлагане. Обещанието на ГЕРБ, че промяната ще се случи през ремонт на Закона за българските лични документи, се реализира чак през декември 2016 г. В текстовете бе заложен срок поетапното въвеждане на електронни лични документи да започне от началото на 2018 г. 

С оглед на новия законов срок през май 2017 г. МВР обяви нов търг - за 13 181 000 лв. без ДДС, с предмет "Реализиране на национална схема за електронна идентификация“. Историята и на тази обществена поръчка приключи с прекратяването й през ноември 2017 г. Мотивът - "поради установяване на нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата".

Така срокът в закона за издаване на лични документи с чип бе променен на 2019 г. Ако сега бъде обявен нов търг, вероятността той да приключи с победител и изградена система, която да функционира от 1 януари догодина, не е голяма - ако има обжалване например.