"Напускам много скоро посолството на Еквадор в Лондон", обяви основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж. Той се крие там вече две години.

"Ще изляза от амбасадата, но не по причини, за които вие си мислите", заяви той пред журналисти. Вчера стана ясно, че Асанж страда от сърдечни проблеми и по специално има аритмия.

Ситуацията трябва да има своя край, две години са прекалено дълъг период, коментира седящият до него външен министър на Еквадор Рикардо Патино. Време е Асанж да бъде освободен и неговите права да бъдат уважавани, допълни той.

Босът на "Уикилийкс" се крие в посолството защото шведските власти го търсят за изнасилване на жена, както и за сексуални намеци на друга. Асанж отрича напълно обвиненията. За поредн път той посочи, че се страхува, че шведските власти ще го предадат на САЩ. А, ако това стане и той бъде съден в Щатите рискува да получи дори смъртна присъда. Зад океана той е преследван за разгласяване на строго секретни документи.

Преди няколко години сайтът "Уикилийкс" започна да публикува стотици хиляди документи с гриф "строго секретно". Първоначално с тях се разобличаваха задкулистните действия на Вашингтон в Ирак и Афганистан. По-късно Асанж пусна и дипломатически грами, от които стана ясно, че американските чиновници нямат особено положително мнение за партньорите си.