Европейска партия "Волт" беше регистрирана от съда. Това съобщиха от формацията с уточнението, че решението на Софийския градски съд за вписването на формацията в регистъра на политическите партии е обнародвано във вчерашния брой на "Държавен вестник".

Председател на партията е Настимир Ананиев. Той бе депутат в миналия парламент от Реформаторски блок и член на "Движение България на гражданите" (ДБГ) с лидер Меглена Кунева. Ананиев бе и шеф на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Той стана известен с това, че в края на 2014 г. регистрира на свое има марката "Реформаторски блок". Тогава той обясни, че целта му е превантивно марката да бъде защитена, за да не бъде регистрирана от някой друг - например "България без цензура" на Николай Бареков или "Атака".

"Волт" е необходим на днешна Европа", коментира Ананиев и добави: "Вижте в какви времена живеем - антиевропейски движения и риторика набират скорост под влиянието на глобалните играчи , които не искат силна и консолидирана Европа на световната сцена. Във "Волт" ще работим с всички сили за силна България в Европа, но и за силна, обединена и федерална Европа като цяло."

Европейска партия "Волт" е част от първата паневропейска платформа "Волт Европа", която има за цел да участва на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май 2019 г.

Българската формация е втората партия, която се учреди след "Волт Германия", която е част от европейската мрежа на "Волт". Към днешна дата вече има 8 европейски страни, в които има уредени партии от мрежата на "Волт Европа" - Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Испания, Швеция и Дания. През октомври ще бъдат учредени партии в Австрия и Франция.

"Волт Европа" е проевропейско движение, което ще работи за обединена и федерална Европа. Европа на една скорост, с единна армия и прокуратура. Европа, в която гражданите и микро- и семейният бизнес са приоритет. Европа, в която личното достойство, гражданската свобода, работещото правосъдие,  равните възможности и устойчивата среда са основни ценности, казват учредителите.

Паневропейското движение е почти готово и със своята програма, като част от основните приоритети са United Europe (Обединена Европа), Smart State (Умна държава), Unleash Entrepreneurship and Small Businesses (Да дадем път на предприемачеството и малкия бизнес), No region will be left behind, captain (Никой регион няма да остане зад борда), Establish a circular economy (Работеща кръгова икономика), Turn Education around (Образование на фокус).