Турски войници, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., имат право на убежище в Гърция. Това реши Държавният съвет на югозападната съседка - върховен административен съд в страната, който отхвърли възражението на правителството в Атина, съобщи турският в. "Хюриет".

Осмината военнослужещи на Анкара – трима майори, трима капитани и двама старши сержанти, избягаха в Гърция с хеликоптер на 16 юли 2016 г., когато стана ясно, че опитът за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган е смазан.

Според турските власти военните са свързани с мрежата на живеещия в САЩ имам Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния преврат.

С последното си решение Държавният съвет на Гърция отхвърли окончателно жалбата на правителството в Атина, с което потвърждава правото на убежище на бившите турски офицери и войници.

Правителството в Анкара заплаши с "влошаване на двустранните отношения", след като военните не бяха екстрадирани, а в отговор кабинетът в Атина поиска Държавният съвет да преразгледа решението си. Правителството се аргументираше с това, че не бива да се допуска замесени в организиране на преврат да не понасят своята отговорност.