Президентът на САЩ Доналд Тръмп е възложил на държавния секретар Майк Помпео да проучи "конфискациите на земеделски земи и ферми" и "убийства на фермери" в Южна Африка, което накара Претория да обвини Тръмп, че налага расово разделение, съобщи агенция Ройтерс.

Изявлението на Тръмп разпали високооктановия дебат за Южна Африка - страна, белязана от расово разделение и конфликти почти четвърт век, след като Нелсън Мандела взе властта и обяви края на апартейда.

Валутата на Република Южна Африка спадна с повече от 1.5% спрямо щатския долар в началото на днешната търговия, след като туитът на Тръмп беше разпространен.

 

 

Външното министерство на Южна Африка ще поиска изясняване на коментарите на Тръмп от посолството на САЩ в Претория, заяви говорителят на президента Сирил Рамафоса и добави, че Тръмп е "погрешно информиран".

"Южна Африка напълно отхвърля това ограничено възприятие, чиято цел е да раздели нашата нация и ни напомня за колониалното ни минало", отговори правителството на Южна Африка от официалния си акаунт в Twitter.

65-годишният Рамафоса, който влезе в президентството през февруари т.г., обяви на 1 август, че управляващият Африкански национален конгрес (АНК) планира да промени конституцията, за да позволи отчуждаването на земя без обезщетение, тъй като белите все още притежават по-голямата част от територията на Южна Африка. Президентът бе категоричен, че поземлената реформа, която ще се проведе, няма да се отрази на икономическия растеж или сигурността на хранителните доставки.

Никаква земя не е "иззета" от обявяването на плановете за реформи, казват от АНК.

Насилието в Южна Африка

Туитът на Тръмп изглежда като отговор на репортаж на Fox News от снощи, фокусиран върху темата за земята на Южна Африка и убийствата на бели фермери. Насилието и битовата престъпност е сериозен проблем в страната - 47 земеделски производители са били убити през 2017-2018 г., според статистиката на организацията на селскостопанските асоциации AgriSA.

Въпреки това убийствата на фермери бележат най-ниското си ниво от 20 години насам.

 

След края на апартейда през 1994 г. AНК наложи модела "willing-seller, willing-buyer", при който правителството купува ферми от белите, за да преразпредели тези активи на чернокожите.

Напредъкът е бавен и повечето южноафриканци смятат, че трябва да се ускорят промените, стига това да не навреди на икономиката или да не предизвика напрежение.

"Реформата на разпределението на земята и собствеността ще е от полза за Южна Африка", казва политическият анализатор Ник Борейн. "Няма да има нестабилност и притеснения за правата на собственост, но ние не очакваме, че правителството ще действа по начин, който радикално дестабилизира сигурността на инвеститорите".

Туитът на Тръмп идва броени дни, след като бе съобщено, че неговата съпруга Мелания ще пътува до Африка през октомври за първото си голямо самостоятелно международно пътуване като първа дама.

През януари Южна Африка изпрати протест до посолството на САЩ в Претория заради изявления на Тръмп от началото на годината, че някои имигранти от Африка и Хаити идват от "shithole countries". Грубият израз на Тръмп беше преведен по различни начини - от "лайняни страни" (най-близо по смисъл) до "задника на света". Външното министерство на Южна Африка определи думите му, за които се твърди, че са направени по време на обсъждания на имиграционно законодателство, като "груби и обидни" и заяви, че последвалото изявление на Тръмп, че не ги е казвал като не дотам категорично. 

Представители на АfriForum, организация, която представлява главно бели южноафриканци, са обявили, че експроприирането на земята е "катастрофално". Техен екип е пътувал до САЩ по-рано тази година, за да лобира в Сената и пред други длъжностни лица.