Футболистите в испанската Ла Лига могат да прибегнат до стачка, ако мачове от първенството се играят в САЩ, съобщават медиите в страната. Стъпката е обсъдена на среща на Съюза на професионалните футболисти (AFE) снощи в Мадрид.

В петък официално бе обявено, че Ла Лига е подписала 15-годишен договор с щатската компания Relevent, по силата на който топдвубои от шампионата още от този сезон ще се провеждат в Америка. Не беше съобщено кои са мачовете, но стана ясно, че ще бъдат с участието на големи отбори като "Барселона", "Реал" (Мадрид), "Атлетико" (Мадрид), "Валенсия"...

Играчите обаче роптаят, че лигата не се консултирала с тях при сключване на контракта.

На сбирката присъстнаха капитани и водещи футболисти, като Серхио Рамос и Начо ("Реал" Мадрид), Серхио Бускетс и Сержи Роберто ("Барселона"), Коке и Хуанфран ("Атлетико" Мадрид) и т.н.

"Проблемът е, че липсва здрав разум при вземането на такова решение, коментира президентът на AFE Давид Агансо. - Никой не мисли за феновете, а за това как да се изкарат пари от футболен експорт. Искаме да разговаряме с шефовете на клубове и да решим въпроса. Капитаните са срещу този договор, те са бесни и се чувстват обидени. Говорим за контракт за 15 години, преди подписването на който състезателите не са питани за мнение. Желанието ни е да избегнем обявяване на стачка, но ако се наложи ще свикаме такава. Съюзът ще се събере отново през септември."

AFE излезе и с официална декларация, в която заявява, че не разбира действията на Ла Лига. С такива договори тя дистанцирала феновете от футболистите, а това се отразявало зле на "есенцията на футбола и на шоуто", казва организацията.