Кристалина Георгиева може да заеме в следващата Европейска комисия ресор, свързан с финансите или околната среда.

Това стана ясно днес от отговор на въпрос на Клуб Z на служебния външен министър Даниел Митов. Той разговаря с журналисти, след като представи екипа си.

Един от приоритетите на външно министерство по време на служебния кабинет ще бъде подкрепата на кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по сигурността и външната политика, каза Митов. Той обаче призна, че е възможно партийният баланс да измести нещата и този пост да отиде при Партията на европейските социалисти.

"В такъв случай имаме вариант да предложим Георгиева за друг ресор, който е сред приоритетните. А такива в Еврокомисията са много", изтъкна Митов.

На уточняващ въпрос на Клуб Z той отвърна, че българската еврокомисарка има богат професионален опит, включващ финансите и околната среда. Той не пожела да уточни за какъв ресор намеква, но заяви, че със сигурпност Кристалина Георгиева няма да стане за втори път поред комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действията при кризи, тъй като нямало традиция за повтаряне. На напомнянето на Клуб Z, че шведката Сесилия Малмстрьом отговаря за вътрешните работи и в двете поредни комисии на Жозе Барозу, министърът каза, че нейният случай е изключение.

България все още не е вземала решение за военна помощ за Ирак. Така Даниел Митов отговори, помолен от Клуб Z да коментира публикация от 15 август на в. "Билд", че Бундесверът има таен план да въоръжи иракските кюрди с калашници от България и румъния, като двете страни ще поемат оръжейните доставки.

"Ако бъдем помолени да окажем някаква помощ, без значение каква точно, ще обсъдим въпроса. Но понеже имаме достатъчно страдащи хора ив България, искрено се надяваме да помагаме със съдействието на други страни от ЕС, така, че да участваме с минимума, който бихме могли да си позволим", каза външният министър.

"Надяваме се повече да не бъдат налагани взаимни санкции между Русия и ЕС", заяви Даниел Митов.

Според него обаче Русия трябва да е наясно, че не може да продължава с това си поведение. България възлага големи надежди на възобновяването на тристранния диалог Русия-Украйна-ЕС.

Агенти на Държавна сигурност няма да бъдат пращани посланици в чужбина, тъй като има разписани правила. Не трябва обаче да се очаква, че външно министерство ще смени бивши агенти, заемащи ключови постове в неговата структура в София, когато на власт е служебно правителство, при това за срок само от два месеца, отговори на друг журналистически въпрос министър Митов.

Безспорният приоритет номер 1 за министерството ще бъде нормалното организиране и протичане на предсрочните избори в чужбина, каза Даниел Митов, докато представяше екипа си. За вота ще отговаря зам.-министър Катя Тодорова. Неин ресор ще бъдат също консулските отношения, международното право и правата на човека.

Друг зам-министър - Валентин Порязов,ще отговаря за членството на България в НАТО и ООН, както и за политическите въпроси.

Европейските въпроси са от компетенцията на зам.-министър Румен Александров.

Шефът на политическия кабинет на МВнР е Владимир Миланов.