Тежка катастрофа с убити и ранени стана по пътя София-Своге в съботния следобед след като автобус излезе от пътя.

16 са починалите, 26 са ранените, 34 души са били в рейса. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев на специален брифинг след тежкия пътен инцидент край Своге.

Според разкази на очевидци автобус с пътници е паднал в река Искър при силна буря в района.

По-рано беше съобщено, че 13 души са загинали на място при инцидента, а още двама - при транспоритирането им. Издирват се още хора, пострадали при ПТП-то и тече спасителна операция. Една жена е починала от нараняванията си в болницата в Своге, уточни Радев. Шофьорът на автобуса е жив, в боница, в шок.

"Водачът на рейса се удря в три коли от насрещното движение, след което завива и пада в дерето. Имало е мантинели на мястото на инцидента", описа случилото се министър Радев. Автобусът е преминал през мантинелата, на това място не е имало дървета и превозното средство е паднало право в 20-метрова пропаст, според описанието на вътрешния министър.

В автобуса са пътували туристи, предимно от софийския квартал Световрачене. Той е собственост на фирмата "Мобилус 5" от Божурище, потвърди кметът на Божурище Георги Димов. Пътниците се връщали от екскурзия в манастира Седемте престола - над Елисейна.

Той описа шофьора Григор Григоров като "трудолюбив човек, когото гражданите на Божурище познават добре".

Към 17:10 часа е получен сигналът за инцидент в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, в посока от София, съобщи МВР.

Според полицията автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя. На мястото на инцидента пристигнаха 21 линейки и екипи на пожарната, включително пратени за съдействие от Враца и Монтана.

Според информацията до момента автобусът е бил пълен и се е обърнал по таван. Преди това е имало сблъсък между него и два или три автомобила. Автобусът вероятно е бил обхванат в пламъци.

Пострадалите, които бяха превозени към болници в София, са в тежко състояние.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че пострадали са настанени в болниците "Пирогов", "Св. Анна", "Царица Йоанна" и ВМА, осигурена е кръв от всички групи. В момента в "Пирогов" по 6 различни случая работят различни екипи според характера на нараняванията, каза още министърът. Травмите са съчетани: наранени крайници, гръден кош, фрактура на гръбнака, коментира проф. Габровски от спешната болница. Той предположи, че ще са необходими поне 24 ч., за да има трайна информация за състоянието на пациентите, което в момента се променя постоянно.

Според заместник-транспортния министър Ангел Попов фирмата-превозвач "Мобилус 5" е с изрядна документация. Тя е с валиден лиценз до 2027 година, шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност. "Мобилус - 5 ООД" е регистирана през 2001 г. и е финансово стабилна по данни на ведомството. През май миналата година фирмата е минала през комплексна проверка и не са открити нарушения. Тя разполага с 6 автобуса.

По-късно на специален брифинг Попов изказа съмнения, че автобусът не е минал през задължителната втора проверка, която е трябвало до се случи в началото на август. През нея трябва да минава всеки автобус, който е на над 10 г., уточни той.

Според заместни-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев маркировката била изрядна, а пътят в отлично състояние.

Кметът на Божурище каза пред Нова тв, че дружеството е малко и няма пари за скъпи и нови превозни средства.

Горещ телефон за връзка на близките на пострадалите е открит в ОДМВР-София, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 02 982 50 39 роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

Обходният маршрут в посока София е Своге – Искрец – Бучин проход, а в посока Своге – път II-18 – Околовръстен път – Костинброд – Бучин проход.