"Ако има закон, който ни задължава да хвърчим като пеперуди, ние няма да хвръкнем като пеперуди, нали така?"

Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментирайки машинното гласуване. То все още не е въведено, въпреки че е записано в Изборния кодекс.

"В някои специфични видове секции би имало проблем да се инсталират машини за гласуване, при сегашното законодателство", каза още Томов.

И обясни, че секциите в чужбина, по сегашния закон, се създават 21 дни преди изборите. Тогава се определя и тяхното местоположение.

"Сегашният режим на откриване на секции извън страната не дава възможност да се въведе машинно гласуване там, защото сроковете, в които се определят местата за гласуване, са прекалено кратки", обясни Томов.

Все пак той изтъкна, че за разлика от предишния опит на ЦИК да осигури машини за гласуване, сега сроковете са достатъчни.

Няколко седмици след като ЦИК бе осъдена от Софийския административен съд да въведе машинно гласуване заради просрочването на неговото въвеждане, комисията публикува официална покана за определяне на прогнозна цена, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 машини за гласуване. Обществената поръчка бе обявена, докато ЦИК обжалва решението на съда.

"Няма пряка връзка между двете. Целта е да се проучат всички разумни възможности за осигуряване на устройствата, тяхната поддръжка и експлоатация", каза още Томов.