Жозе Моуриньо не пропусна да направи "спектакъл" на пресконференцията след снощната загуба на "Манчестър Юнайтед" от "Тотнъм" с 0:3 във Висшата лига. Специалния напусна брифинга по-рано, но преди това не се сдържа да изтъкне постиженията си след едно от най-тежките поражения на "червените дяволи" в ерата на Премиършип.

"Знаете ли какъв е резултатът? 3:0. 3:0 - обърна се Жозе към репортер, задал му въпрос, като използваше и пръстите си. - Нали знаете какво означава. Три гола на нула. Но означава и още нещо - трите пръста. И то е, че имам три титли на Висшата лига и съм спечелил повече от всички останали 19 треньори, взети заедно. Аз три, те две. Така че уважение, човече, уважение, уважение", с което Специалния стана от стола и напусна залата.

Той визира трите си шампионски купи с "Челси". От останалите 19 треньори по една титла имат Пеп Гуардиола ("Манчестър Сити") и Мануел Пелегрини (с "Манчестър Сити", а сега е начело на "Уест Хем").

Моуриньо привлече вниманието още след последния сигнал, когато влезе на терена и поздрави футболистите си един по един. После отиде пред прочутата трибуна "Стретфорд енд" - там сядат най-запалените запалянковци на "Юнайтед", и около минута аплодира малкото останали фенове, които му отвръщаха със същото. Огромна част от почитателите на домакините си бяха тръгнали.

След като "Тотнъм" поведе с 2:0 в първите минути на второто полувреме, гостуващата агитка пък не спираше да подкача Моу с рефрена: "Сутринта ще те уволнят."

Жозе още в началото на пресконференцията беше настроен "на нож" към репортерите. Това е обичайна практика.

"Нашите фенове не четат вестници и не гледат телевизия - рече той. - Те са по-интелигентни. Отговорът им беше невероятен. Изумително е да реагираш по този начин, когато любимият ти отбор е загубил с 0:3 у дома. Моето послание е същото като на публиката към играчите. Щастлив съм заради тази реакция. Понякога футболистите не получават каквото заслужават, а въпреки загубата те получиха уважение. Феновете са най-добрият съдник във футбола, а нашите фенове са най-добрите."

Моуриньо изтъкна, че е доволен от играта на отбора си. И изрази недоволство от медиите, че не знаели какво искат. Когато побеждавал, го критикували заради начина на игра, а в такива случаи му търсели сметка, че не печели.

Според анализатори португалецът видимо търси подкрепа сред феновете и играчите, с които обаче никак не е в добри отношения и някои от тях намекнаха това от началото на лятото. В края на трансферния период Жозе публично се опълчи на изпълнителния директор Ед Удуърд заради липсата на нови играчи, каквито е поискал още през май.

Водещи специалисти на Острова са на мнение, че ако в следващите кръгове Моуриньо не стабилизира отбора си, ще бъде отпратен. Той е фаворит на букмейкърите за уволнение още преди Коледа, независимо че има огромна наустойка в договора си.