Не може Царя да бъде единственият човек в България, който да няма собственост. Това заяви пред бТВ Олимпи Кътев. Той бе областен управител на София-област по времето когато Симеон Сакскобургготски бе премиер на България. Голяма част от т.нар. царски имоти, които бяха върнати на Сакскобургготски, се намират на територията именно на София-област. Кътев е и един от основателите на НДСВ.

Наскоро Софийски градски съд (СГС) реши, че дворецът "Врана" е собственост на държавата. Товва е поредното съдебно решение, което постановява, че т.нар. царски имоти са държавна, а не частна собственост.

"Ако се стигне до там държавата да вземе двореца "Врана" и да напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите, а мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва", прогнозира Кътев.

Той припомни, че дворецът по времето на социализма е бил даден на Съюза на българските писатели.

"Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види", каза Кътев.

Входът за парка на двореца "Врана" е 5 лв.

Кътев каза, че не обсъжда решенията на съда, но припомни, че има и съдебни инстанции извън България.

"През септември изтича петмесечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти и да приключи тази сага. Царя подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов да обсъдят и да се постигне споразумение", припомни Кътев.

Според него ако не се стигне до споразумение България може да бъде осъдена за милиони. Кътев даде пример с подобни дела, водени от гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай, чиито имоти са били върнати.

"Къде има в света има държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват", попита Кътев.

Така той коментира, че правителството на ОФ след 1944 г. е одържавило всички частни имоти и вещи на царското семейство.