"Ваньо Танов е един перфектен професионалист. Сега съм сигурен, че това е правилния избор. Положението в митниците е тежко, трябва да влезе опитен човек".  Това каза пред Нова ТВ премиерът Георги Близнашки по повод назначението на Танов за шеф на митниците. Според Близнашки обвиненията срещу Танов, свързани със скандала "Ало, Ваньо" от времето на управлението на ГЕРБ, са се оказали несъстоятелни. Премиерът заяви, че аналогията между назначението на Танов и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е несъстоятелна.

"За един бит двама небити дават". Това каза Близнашки на въпрос дали не се опасява, че Танов отново може да изпълнява нечии политически поръчки. На въпроса кой предложи Ваньо Танов той каза, че предложението е било от министъра на финансите Румен Порожанов. Близнашки каза, че е очаквал негативна обществена реакция относно това назначение и за това е попитал Порожанов дали няма друга кандидатура. Министърът обаче отговорил, че няма по-подходящ човек.

Според Близнашки макроикономическите показатели са стаблини, но има надценяване на приходите в бюджета, а събираемостта е ниска. Именно заради това бил назначен Танов.

Близнашки заяви, че не е обърнал протеста срещу себе си. Според нето се полагат огромни усилия да се разбие обществената солидарност и консенсусът, постигнат от протеста. "Това беше бунт на гражданското общество срещу диктата на олигархията. Олигархията няма да се остави току-така", убеден е Близнашки.

Премиерът каза, че основната маса от министрите му са млади хора с добро образование и чудесна експертиза. Запитан са политическите си предпочитания Близнашки обясни, че е бил един от водещите реформатори в БСП. Той обаче призна, че не е успял да превърне партията в европейска политическа сила от социалдемократически тип. "Моята партия се превърна в партия на олигархията", заяви Близнашки и припомни, че е бил излючен от БСП. Той се определи като лявоцентрист и каза, че все още е противник на поския данък, който според него не се подкрепя дори от десните партии в Западна Европа.

Според Близнанашки протестите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са основателни. Той каза, че правителството готви различни варианти за решение, но в момента не може да се немеси пряко. "От развоя на събитията зависят около 80 000 работни места", каза Близнашки.