Общинският съвет в Лозница е взел решение за изграждане на паметник на Пенчо Кубадински, съобщиха от ДОСТ. Кубадински е родом от Лозница и бе един от най-видните комунистически функционери преди 1989 г., включително по време на т.нар. Възродителен процес.

В декларация на ДОСТ, подписана от лидера на партията Лютви Местан, се изтъква, че ДПС има мнозинство в общинския съвет в Лозница и решението е взето единодушно. Припомня се, че подобно решение преди няколко месеца бе взето и от общинския съвет във Велинград, в който също ДПС има мнозинство.

Тогава идеята бе да се издигне паметник на ген. Атанас Семерджиев, началник на Генщаба на българската армия по времето, в което тя пряко участваше в потушаването на протестите срещу Възродителния процес. В декларацията се казва, че вероятно скоро лидерите на ДПС ще поднесат цветя заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова пред паметника на Тодор Живков в Правец.

Ето пълния текст на декларацията:

"Да реабилитираш участниците в престъплението "Възродителен процес" само по себе си е престъпление. Когато това се прави от партия, която на думи се бори за права и свободи, освен престъпление, това е и морално падение, загуба на политическа легитимност.

Преди няколко месеца ДПС Велинград подкрепи единодушно идея за изграждане на паметник на ген. Семерджиев, който е не просто участник в т.нар. Възродителен процес, но е човекът, който в качеството си на началник на Генералния щаб на комунистическата армия изпрати танкове и БТР-и срещу мирно протестиращите за своите имена и религия турци и мюсюлмани. След остра Декларация от страна на ДОСТ, ДПС бяха принудени да се "поправят". Декларативно се отказаха от подкрепата си за тази безумна гавра с паметта на жертвите на асимилационната политика на комунизма.

Оказва се, че цялото разграничение от Решението на Общински съвет Велинград е било неискрено, фалшива маневра за заблуда на избирателите.

С Решение на Общински съвет Лозница, в който ДПС има тотално мнозинство, отново с пълно единодушие е взето решение за изграждане на паметник на друг участник в престъплението Възродителен процес и член на Политбюро на БКП - Пенчо Кубадински. Тук обаче ДПС няма полезен ход - точно с Решение на тази партия паметникът на Пенчо Кубадински вече е изграден и скоро предстои откриването му. На ДПС не им остава нищо друго освен да понесат тежка политическа отговорност за моралното си падение.

Двуличието рано или късно се разкрива. Въпросът е докъде може да стигне ДПС в гаврата си с избирателите. Предполагаме те ще застанат до Корнелия Нинова при откриването на паметника на комунистическия деец. Остава те да застанат до нея и да поднесат цветя пред паметника на комунистическия диктатор Тодор Живков в Правец! Това би било естествено продължение на една последователна политика за реабилитиране на комунистическия режим като отплата за създаването на ДПС - процес, започнал с прословутото помирително кафе, изпито в дома на диктатора Тодор Живков между него и Ахмед Доган още през далечната 1992 година.

Реабилитирането на преките участниците в престъплението Възродителен процес наистина е престъпление, при това тежко. Повтарянето на това престъпление вече е тежък рецидив. Мястото на рецидивистите не е в политиката, а в бунището на историята. Щяхме да отправим призив към ДПС да се засрамят, но за това е необходимо да имате елементарна човешка съвест."

Клуб Z потърси за коментар кмета на Лозница Севгин Шукри, който е и лидер на ДПС-Разград. За коментар бе потърсен и зам.-кмета на Лозница Мехмед Билялов. И двамата не вдигнаха телефоните си.