Областният съвет на БСП в Благоевград издигна късно снощи Корнелия Нинова за водач на местната листа на партията. Така Нинова бе противопоставена на Кристиян Вигенин, който е изборът на ръководството за първото място в листата. Вигенин обаче не бе приет от местната структура заради проверопейската позиция, която той зае като външен министър, за конфликта в Украйна.

Областният съвет гласува три кандидатури - Вигенин, Нинова и доскорошният депутат Емил Костадинов. При гласуването Нинова спечели с 3 гласа преднина пред Емил Костадинов, а Вигеини остана трети. Бившият външен министър присъства лично на събранието.

Проблемът обаче е, че Нинова вече бе одобрена от пленума на БСП за водач на листата в София-област.

"Решенията за листите се вземат от Националния съвет на БСП. Решението, взето от структурата в Благоевград може да има съгласувателен и препоръчителен, но не и задължителен характер". Това коментира пред Клуб Z секретарят на ИБ на БСП Бойко Великов. Той припомни, че Нинова вече е одобрена за София-област и само пленумът може да промени това решение. Очаква се следващото заседание на националния съвет да се проведе до края на седмицата.

Според членове на ръководството на БСП са възможни различни варианти за решението на казуса в Благоевград. Все още имало вероятност Вигенин да остане водач на листата.