Тревожните сигнали за българската икономика - като статистиката на Българската стопанска камара за срива на преките чуждестранни инвестиции, "са следствие на безбройните лицензионни, разрешителни, регистрационни и други режими, които пречат на развитието на бизнеса и плашат чуждестранните инвеститори". А притесненията на тези инвеститори идват и  "от проблемите в правосъдната система, незащитените търговски интереси, бруталния чиновнически рекет, липсата на правителствена стратегия и яснота какво се планира за следващите години в различните сектори."

Това пише в декларация на СДС, посветена на последните данни за икономиката на страната и срива на Търговския регистър, който държавата не успя да поправи в продължение на две седмици, а причините и последиците за случилото се до ден днешен не са ясни.

Изброените от СДС обстоятелства са последвани от следната констатация в декларацията:

"Тези факти ни карат да мислим, че се прави опит да се ограничат чуждестранните инвеститори, за да не са конкуренция на местни бизнесмени и компании, близки до отговорни фактори в държавата."

Сините припомнят, че само за 10 години, след приемането на България в ЕС, вместо увеличаване на чуждестранните инвестиции има обратна, много тревожна статистика.

"Докато през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции възлизаха на 98.6% от общите инвестиции, то за 2017 г. те са под 2 процента. А по данни на БНБ за настоящото шестмесечие показателите са още по-лоши. Това показва трайна тенденция за спад", пишат от СДС.

Според партията е очевидно, че "управлението в момента буксува в сектор, който е моторът на една държава – икономиката".

"СДС от години настоява за въвеждане на електронно правителство, за да се облекчи безкрайното губене на време на чуждестранните инвеститори и българските граждани и срещите им с всевластните чиновници. Но вместо електронно правителство, получихме срив на Търговския регистър. Вместо мълчаливо съгласие или обслужване на едно гише, имаме над 170 разрешителни за построяване на жилищна или бизнес сграда.

СДС избра за своя нова политическа цел европейски граждани с европейски доходи, но това няма как да се случи в период на недостатъчен икономически растеж. Затова призоваваме всички политически сили да погледнат с изключителна сериозност и чувство за отговорност на проблемите с чуждестранните инвестиции, защото те са показател за политическия и бизнес климат в една държава.

Изнесените данни от БСК ни дават много тревожен сигнал, който не трябва да бъде подминат и неглижиран както от управляващите, така и от опозицията. Всички отговорни политически сили трябва да загърбят дребните скандали и евтините сензации и да се концентрират върху сериозните проблеми в държавата – един от тях е и този с чуждестранните инвестиции."