Управата на германския град Висбаден махна огромна златна статуя на турския президент Реджеп Таийп Ердоган след като появата ѝ на градския площад предизвика много остри отрицателни реакции и нагнети напражение.

"След обсъждане с полицията кметът Свен Герих реши статуята да бъде преместена", съобщиха от местната власт в туитър, пише "Гардиън".

Пожарникарите се появиха на място малко след полунощ с кран, за да вдигнат и преместят 4-метровата статуя на Ердоган от градския площад. Тя беше поставена там в понеделник като част от арт биеналето на Висбаден.

Статуята изобразява Ердоган с вдигната ръка като напомня на скулптурата на Саддам Хюсейн, обезглавена при влизането на американските сили в Багдад. Намеренията на организаторите са били статуята на  турския президент да предизвика публичен дебат, свързан с темата на събитието тази година "лошите новини".

Разправата на Ердоган с политическите му опоненти и журналисти след провала на преврата срещу него се следи внимателно в Германия, където живее внушително население от турски произход

Статуята скоро беше наречена "турския Хитлер". А в града нарасна напрежението като говорител на полицията определи ситуацията пред ДПА като "леко агресивна атмосфера". 

"Сложихме статуята, за да обсъдим Ердоган. В демокрацията трябва да чуваме всякакви мнения", обясни директорът на градския театър Елик Лауфенберг пак пред агенцията.

Емил Сенце, местен представител на крайнодясната "Алтернатива за Германия" отдава напрежението, което се е появило в града, на "глупостта" на организаторите, които "дали сцена за изява на един деспот, който прекарва времето си като унижава Германия".