Народният артист на СССР Йосиф Кобзон умря на 80-годишна възраст, съобщи ТАСС, като се позова на сътрудник на съпругата на певеца Нинел Кобзон.

"Всички плачем, Нинел Михайловна сега не може да говори, Йосиф Давидович почина", заявил той пред агенцията.

Не се съобщава все още кога и къде ще бъдат погребението и поклонението.

Репертоарът на артиста включваше поне 3000 песни. 

Йосиф Кобзон е роден на 11 септември 1937 година в село Часов Яр, Сталинска област, в Украйна. Сега селището вече е град край Донецк. Баща му е бил политработник, а майката е работила в дървообработваща фабрика, после в совхоз и накрая е била адвокат.

Йосиф е завършил техникум през 1959 г., а доста по-късно - през 1973 г., завършва вокалния факултет на Руската музикална академия. Бил е боксьор и шампион на Днепропетровск по бокс.

През 1959 година още като студент работи в цирк.

Кобзон пя на предизборен митинг на "Атака" в България.

От репертоара му може би най-известната песен е „Мгновения“ от известния съветски сериал „17 мига от пролетта“. По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. Изключително известна е и песента „С чего начинается родина“, която той изпълнява на всеки концерт.

Планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил след експлозията в атомната електроцентрала, а през 1987 г. е обявен за „народен артист на СССР“.

По времето на комунизма е правил редица турнета в бивши социалистически държави. През 1968 година е пял и на фестивала „Златният Орфей“ в България.

Мнозина го определят като съветския Франк Синатра заради стила му... и не само. Подобно на Синатра се смята, че Кобзон има високо положение в подземния свят на Русия след разпадането на СССР.

Изнася много от концертите си съвместно с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия, известен като Елисеевския оркестър.

От 1989 г. Кобзон е успешен руски политик, постоянен депутат в Държавната дума (парламента).

От 1993 до 2010 година е съветник по културата на кмета на Москва Юрий Лужков.

През 1998 г. прави прощален тур от 128 концерта, като последният му спектакъл е в Кремъл, който трае 12 часа и е излъчван директно по телевизията. За турнето му е направен 10-сериен филм, наречен „Прощаване с държавата“.

През 2003 г. в Донецк е открита негова статуя.

Кобзон е пламенен защитник на анексията на Крим през 2014 година. Затова му е забранено да посещава Украйна, а също и Латвия.

След разполагането на руски войски в Сирия Кобзон пее през 2016 година в руската авиобаза "Хмеймим" за повдигане духа на бойците. А още в далечната 1980 година е пял в Афганистан пред съветските окупационни войски.

Първата му съпруга е певицата Вероника Круглова, а втората - известната актриса Людмила Гурченко.