Panasonic мести европейската си централа от Великобритания в Амстердам през октомври. Целта на технологичния гигант е да се избегнат възможни данъчни проблеми заради "Брекзит". Това съобщи Би Би Си, позовавайки се изявбение на директора на компанията Лорън Абади.

Panasonic се опасява, че Великобритания ще намали данъците, за да привлича повече компании, но в такъв случай Panasonic вероятно ще трябва да плаща по-високи данъци в Япония. 

Корпорацията обмисля преместването на централата си от британската в холандската столица от 15 месеца. Част от притесненията са били свързани със ситуацията за свободно движение на хора и стоки след "Брекзит". Затова повечето служители ще се преместят, но други ще останат на Острова. 

По-късно се появи и официална декларания на Panasonic за Европа. В нея се казва, че от персонал в Лондон от 30 души - засегнати от решението ще бъдат десетина. Преместването на централата на компанията няма да се отрази на бизнес операциите на технологичния гигант във Великобритания, се казва още в позицията. 

През 2016 г. правителството на Острова обеща да намали корпоративния данък, за да насърчи бизнеса да продължи да инвестира в Обединеното кралство след като страната напусне Европеския съюз.

Според Би Би Си Япония е основен инвеститор във Великобритания. Повече от 800 японски компании на Острова са отворили над 100 000 работни места.

След референдума за "Брекзит" обаче и други японски компании обявиха, че ще се разделят с централите си в досегашната финансова столица на Европа. Такова решение вече взеха корпорации като Nomura, Sumitomo Mitsui и Daiwa.