Ще прекратим практиката да се сменя времето през лятото и през зимата, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде Ройтерс.

Ще вземем решение още днес и вече съм поискал мнението на еврокомисарите, подчерта той пред германска телевизия. Над 80 процента от европейците ясно показаха, че искат да се спре местенето на стрелките и да се запази за постоянно лятното часово време, допълни Юнкер.

Само преди няколко дни приключи допитването до гражданите на Европа и резултатът е еднозначен. Мнозинството не иска смяната на времето да продължи.

"Затова ще решаваме още днес какво да правим. Милиони искат лятното време да е постоянно", посочи Юнкер.

Според сегашното законодателство стрелките се местят с час напред през последната неделя на март и се връщат назад през последната неделя на октомври.

Едва ли обаче още от този октомври ще влезе в сила новото решение. Защото законопроектът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент както и от всички 28 членки на ЕС.

Един от аргументите за спиране на смяната на времето е, че хората се оплакват от трудното привикване, което им отнема до няколко седмици. Според редица учени това се отразява отрицателно и на здравето.

Други твърдят, че това са научни фантастики, защото какво става с онези хора, които работят ежеседмично в две часови зони в Европа. Да не говорим за пилотите и стюардесите, които сменят на ден до 10 часови зони.