.Днес в германския град Вупертал започна съдебен процес срещу 8 български тийнейджъри за групово изнасилване през април т. г. на 13-годишно момиче в град Фелберт.

Заради възрастта на пострадалата и подсъдимите съдебният процес се води при закрити врати. Насрочени са осем заседания по делото.

След няколкоседмично издирване по силата на европейска заповед за арест един от обвиняемите, който е на 15 години, е бил заловен в Пловдив. Той е пристигнал вчера под конвой с полет от София. Преди две седмици българските власти са предали и друг заподозрян, който е на 14 г. И двамата все още са в следствен арест, пред съда днес застанаха техните съучастници в престъплението.

През април тийнейджърите на възраст между 14 и 17 години първо са задявали 13-годишна германска ученичка по време на плуване в басейн. Когато привечер момичето си тръгва, те я проследяват. Нападат я в близка гориста местност. Двамата основни обвиняеми, които са на 14 и 15 години, изнасилват момичето многократно, твърди обвинението. Останалите шестима са наблюдавали случващото се, самозадоволявали са се, един е снимал с мобилния си телефон. Записът е кратък и все още не се знае колко дълго е продължило сексуалното насилие.

В същото време родителите на момичето изпадат в тревога и започват да търсят дъщеря си.

Случайно на мястото на престъплението попада непозната жена, която се оказва спасителка на ученичката. Момчетата се разбягват, жената веднага се обажда в полицията.

Случилото се оставя дълбоки душевни травми у изнасилената ученичка. “Тя се затвори в себе си и напуска дома си единствено с придружител”, казва адвокатката й Анке Тилманс-Лариш. Клиентката ѝ все още се лекувала при психиатър.

“От 25 години съм в професията, но не съм се натъквал на подобен случай, потресен съм. Кошмар за всеки родител е да се случи нещо подобно на детето му по пътя към дома. Ужасно е и, че младежи на тази възраст са способни на такова престъпление”, казва прокурорът по делото Волф-Тилман Баумерт.

Повечето от обвиняемите и семействата им са били отскоро в Германия, някои едва от година. Те са се познавали от България, живяли са в Пловдив и са от турското малцинство, твърдят запознати. Според защитата те говорели слаб немски, но били интегрирани. Бащите работели, а децата посещавали училище.

След бруталния акт в социалните мрежи се появи лавина от съобщения, че бежанци изнасилили германско момиче. Прокурорът Баумерт се гневи: “Това просто не е вярно. Не са били бежанци. България е държава членка на ЕС.”

Обвинителят е впечатлен и от факта, че жертвата е намерила сили сама да се включи в издирването и изясняването на случая. Заедно с приятелка претърсвала поствания и снимки във фейсбук. Така попаднала на снимка на един от насилниците. Съобщила го веднага в полицията, която стига до извършителите на престъплението. Униформените издирват и адресите на семействата в Германия. При двама от заподозрените тийнейджъри се оказва, че те и родителите им скоропостижно са се завърнали в България.

Очаква се съдът във Вупертал да се произнесе през октомври т. г.