Украинската армия започна подготовката за офанзива срещу самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) след смъртта на лидера на ДНР Александър Захарченко. Това заяви заместник-командирът на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин. Възможната дата за началото на офанзивата е 14 септември, каза той.

Според Басурин разузнаването на ДНР е забелязало разгръщане на ударната група на украинските войски в посока Мариупол под прикритието на учението "Буря-2018".

"Ние зафиксирахме струпване на тежка бойна техника и артилерийско въоръжение на границата на окупираната Донецка област близо до селището Розовка. Личният състав на подразделенията получава боеприпаси и оборудване, а освен това извършва поддръжката на оборудването преди изпълнението на бойната мисия ", съобщава Басурин пред Донецката информацционна агенция.

Освен това 56-та моторизирана пехота и 406-та артилерийска бригада пристигат в района на Урзуф, добави Басурин. А специалните служби на ДНС са отбелязали засилено въздушно разузнаване, осъществявано от украински дронове.

Басурин подчерта, че всички поделения на ДНР са в повишена степен на бойна готовност и готови за всяко развитие на ситуацията, "включително към преминаване в контранастъпление в случай на атака от вражеската страна".

ДНР и Луганската народна република обявиха едностранно своята независимост от Украйна през 2014 г., а конфликтът в населената с етнически руснаци югоизточна част избухна два месеца след анексията на Крим от Русия - през април. Оттогава не е намерено разрешение, като преговорите в Минск с посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд (вече бивш) договориха някакъв тип примирие, което двете страни спазват с променлив успех.

Взривът в кафе "Сепар"

Кафене "Сепар" в центъра на Донецк, където беше поставен взривът за Захарченко, е собственост на шефа на охраната му и силно охранявано. Освен Захарченко загива и негов телохранител, а други 11 човека са ранени, сред тях и министърът на финансите на ДНР Александър Тимофеев, са настанени в болница.

Позицията на властите на ДНР е, че акцията е организирана от Силите за специални операции на Украйна и свидетелство за това са признания, направени от задържани след покушението "украински диверсанти и свързани с тях лица". Киев отрича.